FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Pametne politike za pametne otoke" o otočnim posebnostima i mogućnostima

Autor: Helena Šupraha
RIJEKA, 6. studenoga 2015. (Hina) - Konferencija „Pametne politike za pametne otoke“, koju je riječka Županijska komora organizirala zajedno s Mrežom otočnih gospodarskih komora Europske unije (INSULEUR), održana je u petak u Malinskoj, a sa skupa su poslane poruke o potrebi posebnih poreznih rasterećenja za otočne proizvode koji se plasiraju na otocima, o potrebnim ulaganjima u prijevoz i eko prijevoz te u prevenciju zdravlja otočnog stanovništva.

Na konferenciji je bilo riječi i o poticanju korištenja EU fondova, izgradnji obrazovnih centara te o potrebi rada na sektorskim integralnim politikama, rekao je predsjednik Županijske komore iz Rijeke i jedan od potpredsjednika INSULEUR-a Vidoje Vujić.
 Istaknuo je da su uočena četiri problema svih otoka - samoodrživost, energetska neovisnost, prometna povezanost i razvijanje primarnoga sektora kako se otočno poduzetništvo ne bi svelo na monokulturu ili turizam, te da su na konferenciji predstavljene dobre prakse, primjeri i prijedlozi sudionika iz devet zemalja.
 Vujić je rekao da države s otocima imaju specifične probleme te da se u sklopu europskoga socijalnog fonda mogu koristiti nepovratnim novcem za projekte i izradu projektne dokumentacije u svim gospodarskim područjima. Istaknuo je da bi naši otočani trebali to imati na umu i dobro iskoristiti.
 Konferencija, na kojoj je bilo oko 100 sudionika iz devet europskih zemalja, održana je uz potporu Povjerenstva za otoke Konferencije rubnih pomorskih regija i Europske federacije malih otoka, a organizatori na temelju smjernica i zaključaka skupa očekuju da se hrvatske institucije i poduzetnici uključe u različite konkretne projekte.
 Po podatcima iz riječke Županijske komore, Hrvatska ima 47 naseljenih otoka, a posljednjih godina na njima je zabilježen blagi porast stanovništva.
Poduzetnici na hrvatskim otocima prošle su godine ostvarili prihod od 8,7 milijarda kuna, što je 0,4 posto više nego godinu dana prije. Iako je dobit poslodavaca na otocima pala u odnosu prema pretprošloj godini, oni su prošle godine investirali 1,4 milijarde kuna, što je rast investicija za 34 posto u odnosu prema pretprošloj godini. Kad je riječ o otocima, najviše je poduzetnika na Krku, njih 773, a zapošljavaju više od 4500 ljudi. 
 Po djelatnostima, najveći prihod ima pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane (2,1 milijardu kuna), što je 23,5 posto ukupnih prihoda svih otočnih područja. U toj je djelatnosti aktivno najviše poduzetnika i zaposleno najviše ljudi. Slijede trgovina (1,9 milijarda kuna), prerađivačka industrija (1,2 milijarde kuna), građevinarstvo (1,2 milijarde kuna) te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (572 milijuna kuna).


(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙