FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Delegacija Odbora za promet i turizam EP završila trodnevni posjet Hrvatskoj

Autor: Ivan Šaravanja
ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina) - Delegacija Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta održala je u četvrtak konferenciju za medije u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, nakon svojeg trodnevnog posjeta Hrvatskoj tijekom kojeg je obišla nekoliko infrastrukturnih projekata i turističkih lokacija. 

Njihov službeni posjet u Hrvatskoj, koji je trajao od 3. od 5. studenog, završio je sastankom sa zamjenikom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenkom Antešićem i zamjenikom ministra turizma Daglasom Koracom, na kojem su sudjelovali i predstavnici Sindikata željezničara Hrvatske, Savez za željeznicu i Hrvatsko društvo željezničkih inženjera.
"Na sastanku je bilo govora o nedovoljnom ulaganju u željeznički promet, koji je u Hrvatskoj u lošem stanju", rekao je Michael Cramer, predsjednik Odbora za transport i zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu.

Istaknuo je kako se sljedeći mjesec u Parizu održava COP21, konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, na kojoj će se mnogo govoriti o prometu, koji je odgovoran za 24 posto sveukupne emisije ugljikovog dioksida, od kojih 72 posto opada na cestovni promet, zbog čega je jako važno ulagati u željeznice.
Hrvatski zastupnik u EU parlamentu Davor Škrlec (Orah) rekao je kako je ponosan europskom vizijom važnosti željeznica hrvatskih nevladinih organizacija te izrazio nadu da će one imati više utjecaja na pitanja prometa u Hrvatskoj.

Cramer je izrazio zadovoljstvo izgledom buduće Međunarodne zračne luke Zagreb  i time što su u njezinoj okolini postavljeni solarni paneli. Govorio je o velikom interesu Osječana za biciklizam, istaknuvši kako je biciklistički turizam proteklih dvadeset godina u porastu i donosi oko 44 milijardi eura godišnje. 

Zastupnici EPP-a iz Irske Deirdre Clune zanimljiv je bio Park prirode Kopački Rit i njegova orijentacija na ekoturizam, što smatra vrlo vrijednim. 

Osim spomenutih mjesta, ovaj Odbor, sunadležan za donošenje europske legislative u području prometa i turizma, posjetio je i Vinkovce, tvornicu Rimac Automobili i gradilište novog mosta preko Drave kod Petrijevaca. 

Svrha posjete uključivala je međusobnu razmjenu informacija, iskustva, upoznavanje s radom uključenih institucija i organizacija, s ciljem kvalitetnije pripreme buduće legislative, zakonskih rješenja i strateških smjernica na korist europskih regija i podregija kao generatora gospodarskog razvoja.

(Hina) xis ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙