FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Smanjena lista čekanja za limfnu drenažu

Autor: Žaklina Jurić
SPLIT, 11. listopada 2015. (Hina) - Smanjena je lista čekanja za limfnu drenažu pacijentica koje su operirale dojke u Splitu, pa će se ubuduće, umjesto od godinu dana do 16 mjeseci, na red doći za pet do šest mjeseci, a pacijentice će uslugu dobiti dva puta godišnje.

Limfna drenaža (metoda čišćenja međustanične tekućine) obavezna je kod žena operiranih od karcinoma dojke kojima su uklonjeni limfni čvorovi, a pomaže u normalnom protoku limfe kroz ruku jer u suprotnom dolazi do oticanja.


Splitska je bolnica bila mjesto na kojem je bilo najteže ostvariti pravo na limfnu drenažu, a zabilježeni su čak i slučajevi kada su pojedine pacijentice preminule prije nego što su dočekale svoj red. Po zadnjim podacima s upisnog mjesta, sada se drenaža izvodi pacijenticama koje su upisane u svibnju, pa se na taj način lista čekanja sustavno čisti.


Pročelnik Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom Dinko Pivalica vjeruje da će iza Nove godine pacijentice moći drenažu dobiti dva puta godišnje. Ranije su imali tri do četiri procedure limfne drenaže dnevno, no sada su došli na 20 procedura dnevno. Uglavnom se radi o karcinomu dojke, iako ima i pacijenata kojima je edem posljedica traume.


Lista čekanja je smanjena zahvaljujući tome što je nedavno zaposleno šest novih fizioterapeuta, a među njima su i terapeuti koji su educirani za izvođenje limfne drenaže. Pivalica se nada da će do kraja godine moći primiti u radni odnos još dvoje fizioterapeuta, nakon čega bi lista čekanja bila ukinuta.


"Pružali smo maksimum u okviru postojećih prostornih i ljudskih resursa, imali smo samo dvije djelatnice koje su uz limfnu drenažu radile i ostale postupke. Sada smo, zahvaljujući razumijevanju Uprave bolnice, zaposlili još šest fizioterapeuta koji će uz drenažu raditi i na drugim radilištima", kaže Pivalica.


Napominje da je manualna terapija svugdje u porastu, a daje dobre rezultate, pa u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju razmišljaju o  proširenju prostorija namijenjenih drenaži i nadaju se pomoći Uprave splitskog KBC-a i Ministarstva zdravlja.


"Nažalost, imamo porast žena oboljelih od karcinoma dojke, pa nam je priljev takvih pacijentica zaista velik. Uz limfnu drenažu nastojimo svakoj pružiti vježbe medicinske gimnastike, jer zajedno daju bolje rezultate, a s manualnom terapijom rješavamo probleme vratnog i slabinskog segmenta kralježnice", objašnjava Pivalica.


Temelj fizikalne terapije i rehabilitacije žena su kineziterapija i drenaža, a ti se postupci dobivaju na uputnicu, baš kao i ortopedsko pomagalo poput elastičnog rukava, koji također pomaže kao vrsta limfne drenaže.


Elastični rukav pacijenticama daje kirurg koji ih je operirao, a da bi se uključile u terapiju prvo trebaju proći pregled kod liječnika fizijatra.

(Hina) xzjur ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙