FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2015. DIP odbio prigovor HDZ-a Satnice Đakovačke

Autor: Marija Udiljak
ZAGREB, 15. listopada 2015. (Hina) – Državno izborno povjerenstavo (DIP) odbilo je prigovor HDZ-a općine Satnica Đakovačka o imenovanju Božane Rogalo predsjednicom stalnog sastava tamošnjeg Općinskog izbornog povjerenstva, te prijedlog da "izvrši odgovarajuću zamjenu, kako se ne bi dogodila izborna prijevara".

HDZ Božani Rogalo spočitava da se, iako službeno nije članica niti jedne stranke na fotografijama na društvenim mrežama pojavljuje s Ivom Josipovićem i Tihomirom Jakovinom, te da se druži sa predsjednicom lokalnog SDP-a. 

Slijedom navedenog, HDZ smatra da se imenovanjem Rogalo dovodi u pitanje nepristranost, a samim time i regularnost provođenja izbora, pa predlaže da DIP "izvrši odgovarajuću zamjenu, kako se ne bi dogodila izborna prijevara".

DIP, nakon provjere 'slučaja' odgovara da nisu ispunjene pretpostavke da se mijenja rješenje o imenovanju stalnog sastava povjerenstva Satnice Đakovačke, odnosno Rogalo zamijeni drugom osobom.

Povjerenstvo prenosi očitivanje Rogalo da nije članica političke stranke, da u izbornim postupcima u kojima je sudjelovala nisu uočene nikakve nepravilnosti, a da je s predsjednicom lokalnog SDP-a obiteljska prijateljica dugi niz godina.

DIP, uz to, podsjeća da općinska i gradska izborna povjerenstva (ne imenuje ono) nego izborno povjerenstvo izborne jedinice, te da se stalni sastavi općinskih i gradskih povjerenstava imenuju se iz reda sudaca i pravnika.

DIP brine o zakonitoj pripremi i provedbi parlamentranih izbora, imenuje članove izbornih povjerenstava izbornih jedinica te nadzire njihov rad, precizira DIP.  Božena Rogalo je do sada sve izborne postupke u kojima je sudjelovala provela u skladu sa zakonom, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, konstatira DIP i zaključuje kako nema pretpostavki da se udovolji zahtjevu HDZ-a iz Satnice Đakovačke.

Stranku, pak, upućuje da se, ako nije zadovoljna njegovim rješenjem, ima pravo žaliti Ustavnom sudu.

(Hina) xum yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙