FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Lovranu prvi put izvedena minimalno-invazivna operacija palca stopala

Autor: Vedrana Larva

ZAGREB/LOVRAN, 9. listopada 2015. (Hina) - U Klinici za ortopediju i traumatologiju Lovran, prvi put u Hrvatskoj i regiji, obavljena je minimalno-invazivna operacija palca stopala s deformacijom, koja omogućava brzi oporavak bolesnika.

Lovranski ortopedi u redovni program uveli su kiruršku tehniku kojom se deformacija palca operira kroz otvor na koži od svega dva milimetra. Boravak u bolnici je skraćen i sveden je na dnevnu bolnicu, a pacijent počinje hodati već prvog dana nakon operacije. Smanjenja je poslijeoperacijska bol i trajanje imobilizacije, bolja je pokretljivost zgloba palca i brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Deformacije palca, u široj javnosti poznate kao čukljevi, najčešće su deformacije mišićno-koštanog sustava, devet puta se češće u žena nego u muškaraca, a najčešće se javljaju u dobi između 50. i 70. godine života.

Ta operacija ulazi u redovan operacijski program, čime se Klinika za ortopediju i traumatologiju Lovran svrstava u mali broj centara u Europi gdje se obavljaju tako visoko diferencirani i subspecijalizirani operacijski zahvati.

Do sada su se deformacije palca na stopalu redovno liječile otvaranjem zgloba s posljedičnim stvaranjem ožiljaka te dugotrajnim i bolnim oporavkom. Poslijeoperacijska imobilizacija bila je dugotrajna s ograničenom pokretljivošću palca, kasnijim povratkom radnim i  sportskim aktivnostima. 

 "U strandardnoj tehnici obavezno su se koristili implantati, vijci ili pločice, što nije slučaj u ovoj minimalno-invazivnoj tehnici. Zahvaljujući kontinuiranom napretku tehnike i tehnologije, uvođenju inovacija u instrumentaciji, operativnoj tehnici te permanentnoj edukaciji naših ortopeda u eminentnim svjetskim kliničkim centrima, od sada je moguće liječenje deformacije palca na stopalu minimalno invazivnom operativnom tehnikom. Operacija se izvodi kroz kožu, incizijom od dva milimetra. Kako rezova nema, vidljivost operativnog polja se postiže indirektno, putem rendgena ili ultrazvuka. Oporavak je time značajno ubrzan. Ne koristi se fiksacija vijcima, pločicama niti žicama, te nema potrebe za kasnijim ponovnim operativnim uklanjanjem fiksacijskog materijala. Princip operacija bez rezova, tj. kroz incizije, primjenjuje se i na sve ostale dijelove stopala, poput ispravljanja svinutih prstiju ili skraćivanja suviše drugih prstiju", objašnjava ravnatelj lovranske bolnice Branko Šestan.

Operativni tim koji je izveo minimalno invazivnu operaciju čukljeva predvodio je ortoped Ivan Rakovac, a uz njega su u operativnom zahvatu sudjelovali i anesteziolog Aleksandra Šurdonja Bobinac, specijalizant ortopedije Joško Jeličić, instrumentari Suzana Diminić i Sandra Vojvodić,  te anesteziološki tehničar Natalija Sadžak.

U lovranskoj klinici razne minimalno-invazivne operacije stopala izvode se već četiri godine kao standardne operacijske procedure. Od 2011. uveli su minimalno invazivnu resekciju petne kosti pod kontrolom ultrazvuka, a 2012. izveli su prvu ugradnju umjetnog gležnja u Hrvatskoj.

Idućeg mjeseca u Lovranu planiraju kompleksan operativni zahvat u proširenom lovransko-riječkom timu, kojim će se vratiti prokrvljenost u dio kosti stopala kojem prijeti odumiranje.

(Hina) xvl ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙