FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan hepatitisa - poziv na testiranje i prevenciju

Autor: Vedrana Larva
ZAGREB, 28. srpnja 2015. (Hina) - Pod sloganom "Preveniraj hepatitis: na tebi je!" obilježen je u utorak Svjetski dan hepatitisa s pozivom građanima na testiranje i prevenciju kroničnih B i C hepatitisa, tihih bolesti koje bez alarmantnih znakova dovode do teškog oštećenja jetre.

Hepatitis B može se uspješno spriječiti cijepljenjem, a kronični hepatitis C danas je izlječiv zahvaljujući lijekovima nove generacije koje je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prošlog petka uvrstio na Osnovnu listu lijekova. U izradi je i Nacionalni registar oboljelih od te bolesti koji bi trebao zaživjeti početkom iduće godine, istaknuto je na konferenciji za novinare u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ministar zdravlja Siniša Varga ustvrdio je kako je procijepljenost protiv hepatitisa B već smanjila incidenciju jer oboljevaju samo oni koji nisu cijepljeni. No za hepatitis C ne postoji cjepivo, bolest ne pokazuje simptome dok ne dođe u uznapredovalu fazu stoga je pozvao sve koji sumnjaju u zarazu da se odazovu na besplatno, anonimno i bezbolno testiranje.

U Klinici za infektivne bolesti testiranje se provodi svakim radnim danom od 14 do 20 sati, a u razdoblju od 8 do 15 sati može se obaviti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) i njegovim regionalnim centrima.

Ministar je najavio i projekt nacionalnog registra oboljelih od hepatitisa C, za koji je, kaže, već napravljena prva verzija softvera. Njime će se pratiti sve faze liječenja pacijenata - od prve registracije bolesti do izlječenja, a trebao bi zaživjeti već početkom iduće godine.

Po podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je oboljelih od hepatitisa C oko 40.000, a od hepatitisa B oko 25.000. Zahvaljujući cijepljenju, broj novooboljelih od hepatitisa B smanjen je na 50 godišnje, a do nedavno ih je bilo 150. Novooboljelih od hepatitisa C je oko 150 godišnje, a prije ih je bilo 400-tinjak. S novim lijekovima bolest je izlječiva u više od 90 posto slučajeva, istaknuto je na konferenciji..

Novinarima je pokazan i novi mobilni info help centar, kombi vozilo opremljeno za testiranje na hepatitis, jedinstveno u Europi. Njime će se po županijama nastojati doprijeti do rizičnih skupina - ovisnika o drogama, terapijskih zajednica, zatvora, ali i osoba koje su tijekom Domovinskog rata bile u riziku da budu zaražene virusom hepatitisa preko transfuzije.

U slučaju pozitivnog nalaza, oboljeli će odmah dobiti termin za početak liječenja u regionalnoj bolnici, rekla je predsjednica Saveza oboljelih od hepatitisa Tatjana Reić te istaknula da je "nakon 12 tjedana terapije novim lijekovima oboljeli izliječen i spreman za svakodnevne obaveze".

U povodu Svjetskog dana hepatitisa na zagrebačkom Cvjetnom trgu večeras od 19 sati bit će održana javnozdravstvena akcija i izloženo info help vozilo, u kojemu će se građani moće testirati na hepatitis.

Hepatitis je danas u svijetu veliki javnozdravstveni problem, posebno zato što zaraženi često nisu svjesni zaraze. Hrvatska je u niskoj zoni rizika, ali zbog dolaska imigranata jako je važna dobra prevencija", istaknuo je Slavko Antolić iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Očekuje se i da će iduće godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) po prvi put u svom djelovanju donijeti posebnu Strategiju o virusnim hepatitisima.

Naime, SZO je suočen s nekontroliranim širenjem pandemije hepatitisa B i C u svijetu. Virusni hepatitisi osmi su uzrok smrti globalno, pa SZO uviđa da je krajnje vrijeme za jaki javnozdravstveni odgovor, kojim će doći do redukcije pobola i smrtnosti od virusnih hepatitisa. Cilj je strategije do 2030. otkriti 90 posto svih zaraženih kao i liječiti 90 posto oboljelih novim učinkovitim lijekovima, čime bi se postigla eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine.

Nacionalna strategija za suzbijanje virusnih hepatitisa u Hrvatskoj bi trebala biti donesena do kraja ove godine. Obuhvaćat će sve ključne točke bitne za eliminaciju virusnih hepatitisa, od planiranja screeninga, jačanja uloge primarne zdravstvene zaštite, do edukacije javnosti, psihološke potpore i destigmatizacije bolesnika, te jačanja dostupnosti novih dijagnostičkih postupaka i terapija.

(Hina) xvl yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙