FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mobilni InfoHep Centar tijekom Ultra festivala

Autor: Hepatos/Damir Margetić
SPLIT, 8. srpnja 2015. (Hina) - U povodu 28. srpnja, Svjetskog dana hepatitisa, europska krovna udruga European Liver Patients' Association i hrvatska organizacija Hepatos u suradnji s Nastavnim Zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Gradom Splitom tijekom Ultra Europe festivala u Splitu organizirat će u petak i subotu, 10. i 11. srpnja, rad Mobilnog InfoHep Centra (IHC) u kojem će ponuditi besplatno i anonimno testiranje na hepatitis uz razgovor s liječnicima.

Mobilni IHC, prerađeno kombi vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu, bit će postavljen od 18 do 21 sat u krugu stadiona Poljud, a po potrebi i u centru grada, na početku Zrinsko-Frankopanske ulice, ispred prostorija Torcide i ragbi kluba Nada, priopćila je udruga Hepatos.

Svjetski dan hepatitisa, 28. srpnja, obilježava se diljem svijeta, kao globalna kampanja koju provodi Svjetska Zdravstvena Organizacija sa ciljem podizanja svjesnosti o virusnim hepatitisima kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.

Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti poznatih kao hepatitis A, B, C, D i E, koji pogađaju stotine milijuna ljudi diljem svijeta, uzrokujući akutne i kronične bolesti jetre, te ponekad i smrt zbog ciroze ili raka jetre.

Za hepatitis B postoji učinkovito cjepivo, a liječenje dovodi do smanjenja replikacije virusa i time usporava razvoj ciroze i smanjuje incidenciju raka jetre.

Za hepatitis C nema cjepiva, ali razvoj novih lijekova učinio je tu bolest izlječivom kod više od 90 posto oboljelih, no obzirom na njihovu cijenu novi lijekovi i izlječenja su nedostupna većini pacijenata, pa tako i hrvatskim, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙