FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: Gradski muzej dobio restauratorsku radionicu

Autor: zdra
VINKOVCI, 16. srpnja 2015. (Hina) - U sklopu Gradskog muzeja Vinkovci s radom je započela preparatorsko-restauratorska radionica, kakvu ta muzejska ustanova do sada nije posjedovala, a čije uređenje i opremanje su uz Muzej financirali Vukovarsko-srijemska županija te Grad Vinkovci.

"Ovo je iznimno velik iskorak za naš muzej u kojem smo i do sada obavljali određene restauratoske poslove, ali ovu razinu opremljenosti nismo nikada imali te nam se sada pružaju ogromne mogućnost za kvalitetan rad, poglavito u obradi metala", kazao je ravnatelj vinkovačkog Gradskog muzeja Danijel Petković na prigodnoj svečanosti u povodu početka rada radionice. U Slavoniji jedino bolje opremljena restauratorska radionica je u Osijeku, dodao je.

Podsjetivši kako je vinkovački muzej svu građu morao slati u druge ustanove na konzerviranje i restauriranje što je i koštalo, istaknuo je kako će sada Gradski muzej Vinkovci moći pokriti vlastite potrebe za konzerviranje i restauriranje bogatog muzejskog fundusa. To će, rekao je, značiti i dodatne uštede, ali i mogućnost ostvarenja dodatnih prihoda od obrade građe iz drugih ustanova koje nemaju specijaliziranu preparatorsku radionicu.

Uređenje i opremanje radionice stajalo je oko 235.000 kuna od kojih su Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci osigurali po 50.000 kuna, a preostala sredstva Muzej, rekao je Petković.

Po riječima voditeljice radionice Edine Balić, radionica je prvenstveno namijenjena za restauraciju arheološke građe izrađene od metala, a opremljena je uređajem za mikropjeskarenje, zubarskim mikromotorom, kadom za odsoljavanje, ormarom s kemikalijama te drugom opremom.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pohvalio je dosadašnji rad vinkovačkog Gradskog muzeja ocijenivši kako bi, s obzirom na količinu materijala koju vinkovački arheolozi godišnje iskopaju, radionica uskoro mogla postati premala.

"Vinkovci su grad poznat po arheologiji i ovo je nekako prirodan smjer u tom pravcu razvoja Gradskog muzeja Vinkovci", rekao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙