FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završio 18. Međunarodni festival folklora u Karlovcu

Autor: vhor
ZAGREB, 11. srpnja 2015. (Hina) - Uz ovacije publike u subotu navečer završio je 18. Međunarodni festival folklora (MFF) na kojem je 180 plesača iz SAD-a, Bugarske, Slovačke, Makedonije i Hrvatske pokazalo visoku kvalitetu izvedbe, kako i dolikuje ansamblima, ali i karlovačkom festivalu koji ima certifikat CIOFF-a, UNESCO-ve organizacije za tradicijsku baštinu, rečeno je na svečanosti zatvaranja festivala.

Direktor festivala Željko Štajcer, ujedno predsjednik CIOFF-a za Hrvatsku, ocijenio je završni koncert "vrhunskim programom i doživljajem", što je reakcijama pratilo i 1.500 gledatelja u sportskoj dvorani Mladost.

Umjesto grupe iz Hawaja, koja je morala otići ranije, sa spletom međimurskih plesova nastupio je KUD Cernik iz Nove Gradiške. Karlovački ansambl "Matija Gubec" predstavio se plesovima Baranje, uz ansambl "Bitola" iz Makedonije publika je i pjevala, a vrhunski tradicijski folklor prikazao je i bugarski ansambl Odessos iz Varne.

Izuzetno atraktivnim koreografiranim, odnosno stiliziranim folklorom podjednako su oduševili publiku i Slovaci skupine "Živel" iz Bratislave, a Američki folk dance ansambl iz SAD-a priredio je iznenađenje večeri jer su u sedam dana boravka u Karlovcu naučili koreografiju hercegovačkog linđa koju su izveli uz FA "Matija Gubec" i izazvali opće oduševljenje.

Štajcer je u izjavi za Hinu rekao da ove godine prvi put ni do završetka festivala još nije zatvorena financijska konstrukcija festivala jer se još očekuju konačne odluke i uplate nekolicine sponzora. "Odličan odaziv publike, izuzetno kvalitetan program, oduševljenje publike i bogatstvo upoznavanja kultura raznih zemalja i krajeva, sve to govori da je i ove godine MFF ispunio svoje ciljeve, tako da se zaista nadamo novim rješenjima, jačoj podršci Grada Karlovca i Karlovačke županije", rekao je Štajcer. Zbog sve težeg ostvarivanja sponzorstva mnogi se kvalitetni programi i festivali gase, napomenuo je Štajcer i izrazio nadu da se to neće dogoditi ovom festivalu.

Ove se godine na karlovački festival prijavilo čak 360 grupa sa svih kontinenata, a odabrano je, ne računajući domaće, pet najatraktivnijih.

(Hina) xvhor ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙