FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena javna rasprava o paketu zakona o turističkim zajednicama

Autor: rbel
ZAGREB, 26. lipnja 2015. (Hina) - Ministarstvo turizma otvorilo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o paketu prijedloga zakona koji reguliraju poslovanje turističkih zajednica, a javna rasprava o ta tri zakonska prijedloga, objavljena na internetskim stranicama Ministarstva, otvorena je do 12. srpnja.

Riječ je o prijedlozima zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o boravišnoj pristojbi te o turističkoj članarini.

Prema prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, lokalne turističke zajednice bit će prvenstveno zadužene za razvoj turističkih proizvoda i promociju destinacija, a županijske za konsolidaciju te promociju na razini županije.

Turističke zajednice županija tako dobivaju ulogu koordinatora turističkog razvoja te nadležnost provođenja natječaja za potpore turističkim zajednicama i turističkim inicijativama na turistički nerazvijenim područjima, dok će za razvoj postojećih i stvaranje novih proizvoda biti zadužene lokalne turističke zajednice.

Glavni ured Hrvatske turističke zajednice (HTZ) će, pak, u svom radu biti znatno više nego do sada fokusiran na jačanje turističkog brenda Hrvatske, i u tom smislu uvjetno možemo govoriti o transformaciji HTZ u marketinšku agenciju hrvatskog turizma, navode iz Ministarstva turizma.

Prijedlogom tog zakona predviđeno je i ugovorno udruživanje lokalnih turističkih zajednica na način na koji već sada surađuju u programu "Hrvatska 365". To znači, pojašnjavaju iz resornog ministarstva, da turističke zajednice mogu sklopiti sporazum koji će im omogućiti da uvedu dodatnu boravišnu pristojbu, zajednički nastupaju na tržištima i imaju zajedničku strategiju razvoja, s obzirom na vrste proizvoda koje imaju i razvijaju.

Prema predloženom zakonu o boravišnoj pristojbi, ključ raspodjele sredstava od osnovne boravišne pristojbe od lokalne do nacionalne razine se ne mijenja u odnosu na dosadašnju raspodjelu, no predviđa se mogućnost uvođenja dodatne boravišne pristojbe za udružene TZ, kao i boravišne pristojbe za brodove na kružnim putovanjima u međunarodnoj plovidbi (kruzeri).

U ta dva slučaja se predviđa da sav prihod od boravišne pristojbe pripadne lokalnoj TZ te će biti namjenski korištena za kreiranje turističkih proizvoda i poboljšanje uvjeta boravka turista u destinaciji.

"Ovim paketom zakona postojeće turističke zajednice potičemo na suradnju te bolje definiramo tko se čime treba baviti. Time će njihove aktivnosti biti dinamičnije te ćemo formalizirati suradnju javnog i privatnog sektora. Ovime bi se u potpunosti primijenio i destinacijski menadžment", izjavio je ministar turizma Darko Lorencin u povodu početka javne rasprave o ovom paketu zakona.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙