FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lijekovi za kolesterol smanjuju rizike od moždanog udara kod starijih osoba

Autor: Pripremila Sanja Pucak
PARIZ, 21. svibnja 2015. (Hina/Reuters) - Lijekovi za smanjivanje kolesterola, smanjuju rizike od moždanog udara i kod zdravijih osoba starijih od 75 godina, utvrdili su francuski znanstvenici.

Starije osobe koje uzimaju statine ili derivate fibrinske kiseline imaju 34 posto manje izglede za moždani udar od onih koji ih ne uzimaju, pokazuju rezultati istraživanja.

"Ukoliko se ti zaključci potvrde onda podržavaju stajališta da starije osobe trebaju dulje vrijeme uzimati sredstva za smanjivanje masnoća u krvi", kazao je epidemiolog Christophe Tzourio sa sveučilišta Bordeaux u Francuskoj.

Milijuni ljudi širom svijeta uzimaju statine kako bi smanjili razinu LDL kolesterola koji se nakuplja na stijenkama krvnih žila i odgovoran je za aterosklerozu, stvaranje krvnih ugrušaka i za srčane udare.

Ukoliko pacijenti nemaju oštećene stijenke krvnih žila liječnici ne preporučuju uzimanje statina za ljude starije od 75 godina jer su koristi od lijeka manje jasne a statini su povezani s nuspojavama poput dijabetesa, oštećenja jetara i kognitivnih poremećaja.

Tim francuskih znanstvenika želio je utvrditi postoje li koristi od uzimanja tih lijekova u kasnijim godinama života. Analizirali su podatke o 7500 Francuza iz tri grada koji su na početku istraživanja bili stari najmanje 65 godina a prosječno 74. Ispitanici nisu imali dijagnosticiran neki kardiovaskularni poremećaj na početku istraživanja a 27 posto uzimalo je statine ili fibrate za smanjivanje kolesterola. Na statinima su češće bile ženske osobe, mlađe i manje obrazovane.

Tijekom devet godina istraživanja njih 292 imalo je moždani udar a 440 druge vrste kardiovaskularnih poremećaja.

Moždani udari bili su češći među muškarcima i ispitanicima koji su bili stariji ili su imali druge faktore rizika poput dijabetesa, pretilosti ili povišenog krvnom tlaka.

Znanstvenici su utvrdili da uzimanje lijekova protiv kolesterola nije smanjilo rizike od srčanog udara ali jeste od moždanog udara i smrti.

Znanstvenici priznaju da njihov rad ne dokazuje da lijek spriječava moždane udare i moguće je da su i drugi faktori utjecali na smanjeni rizik od moždanih udara jer su ispitanici bili prosječno imućniji, bolje obrazovani i na boljoj prehrani od prosječnog Francuza.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Medical Journal.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙