FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zlostavljana djeca imaju veći rizik od pretilosti i srčanih bolesti

Autor: Pripremila Sanja Pucak
LONDON, 20. svibnja 2015. (Hina/Reuters) - Žrtve nasilja vršnjaka u dječjoj dobi imaju veće izglede biti pretile kao odrasle osobe i imaju veći rizik razvoja srčanih bolesti, dijabetesa i drugih bolesti, pokazalo je istraživanje britanskih psihijatara.

Znanstvenici su otkrili da je nešto više od četvrtine žena koje su bile povremeno ili često zlostavljane kao djevojčice bilo pretilo u 45. godini života u usporedbi s 19 posto onih koje nikad nisu bile izložene nasilju vršnjaka.

I muškarci i žene koji su bili izloženi nasilju vršnjaka kao djeca imali su više masnog tkiva oko struka što je faktor rizika za srčane bolesti.

"Nasilje vršnjaka u djetinjstvu loše je za vaše fizičko zdravlje, bilo da ste muškarac ili žena", kaže Andrea Danese koji je radio na istraživanju Instituta za psihijatriju i psihologiju na King's College London.

Voditeljica istraživanja Louise Arseneault kaže kako bi ti rezultati trebali podsjetiti učitelje, roditelje i skrbnike da misle i o žrtvama a ne samo da razmišljaju kako da zaustave takve nasilnike.

Karakteristika "bullying-a" su ponavljani štetni napadi i djela druge djece protiv kojih se žrtve teško brane, kazala je novinarima. Nažalost "bullying" je bio dio odrastanja mnoge djece, kazala je.

"Skloni smo zanemariti žrtve i njihove patnje, a neka djeca time će biti obilježena ostatak života."

Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo svu djecu rođenu tijekom jednog tjedna 1858. u Britaniji objavljeni su u časopisu Psychological Medicine.

Za 7.102 obuhvaćene djece njihovi su roditelji davali podatke o tome jesu li bili izloženi nasilju vršnjaka od 7 do 11 godine života. Oko 28 posto nasilju je bilo izloženo povremeno a 15 posto često.

Djeca su praćena do 45. godine života a praćeni su pokazatelji upalnih promjena i pojava pretilosti.

Oko 20 posto onih koji su bili često izloženi nasilju imali su visoke razine C-reaktivnog proteina (CRP) koji znači povećani rizik od bolesti srca zbog postojanja ateroskleroze.

Danese kaže kako su, ipak, učinci zlostavljanja u djetinjstvu na loše zdravlje u odrasloj dobi manji od primjerice pušenja, prehrane i pomanjkanja tjelovježbe no ističe da bi zbog veze bullyinga i pretilosti bilo važno posvetiti se tom pitanju.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙