FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HLS protiv predložene preraspodjele radnog vremena u zdravstvu

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 27. travnja 2015. (Hina) - Za Hrvatski liječnički sindikat (HLS) neprihvatljiva je preraspodjela radnog vremena u zdravstvenom sustavu, kako to predlaže Ministarstvo zdravlja kroz izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer smatraju da se to ne može provesti u djelatnosti koja radi 24 sata dnevno tijekom cijele godine.

Također, HLS licemjernim ocjenjuje mogućnost da se odluka o preraspodjeli radnog vremena prepusti kolektivnom pregovaranju i sindikatima koji nisu legalni i legitimni predstavnici liječnika.

"Temeljna pretpostavka za preraspodjelu radnog vremena je sezonski karakter poslova, a zdravstvo je sustav koji funkcionira 24 sata dnevno tijekom cijele godine. Nisam za to da se liječnici svedu na sezonske radnike koje će pretpostavljeni pozivati na posao prema svom nahođenju. Nereda je u sustavu i ovako puno, a takva odluka bi ga dodatno povećala", kaže predsjednik HLS-a Ivica Babić.

S obzirom da HLS nije potpisnik važećeg kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva, za Babića je neprihvatljivo i licemjerno da se o preraspodjeli radnog vremena za liječnike pregovara i dogovara sa sindikatima koji ih ne predstavljaju, aludirajući pritom na predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenku Avberšek.

Osvrćući se na predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, HLS također inzistira da se radnim vremenom smatra i vrijeme koje liječnik provede obavljajući poslove tijekom pripravnosti, u skladu s presudom Europskog suda pravde, a na temelju Direktive o maksimalnom 48-satnom radom vremenu.

Liječnički sindikat protivi se mogućnosti osnivanja privatnih zdravstvenih ustanova unutar mreže javne zdravstvene službe jer smatra da bi to ugrozilo temeljni koncept zdravstva kao javnog servisa građana temeljenog na solidarnosti.

Temeljni cilj trgovačkog društva je ostvarivanje dobiti, a zdravstvene ustanove pružanje optimalne razine usluga zbog kojih je osnovana, kaže Babić.

(Hina) xmt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙