FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo: Opseg stomatoloških usluga nije smanjivan zadnjih pet godina

Autor: Vedrana Larva
ZAGREB, 22. travnja 2015. (Hina) - Osnovno zdravstveno osiguranje pokriva sve oblike stomatološkog liječenja, opseg tih usluga nije smanjivan zadnjih pet godina, a za svako stanje koje zahtijeva odlazak stomatologu može se dobiti usluga preko osnovnog osiguranja, navode u Povjerenstvu za dentalnu medicinu Ministarstva zdravlja.

Ako nema dopunsko zdravstveno osiguranje, pacijent plaća samo deset kuna participacije.

Hrvatski pacijenti su po pravima u dentalnoj medicini koje pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u samom vrhu Europske Unije, jer su u drugim državama košarice dentalnih usluga često ograničene određenim novčanim iznosom, tvrdi predsjednik Povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravlja Željko Rotim.

Najveća prava imaju djeca do 18 godina - HZZO im pokriva trošak aparatića za zube, ali i kompozitne ispune za sve zube.

Osnovno osiguranje odrasle osobe pokriva liječenje i vađenje zubi, teže zahvate i liječenje parodontoze. Pokriva i čišćenje kamenca do dva puta godišnje, te protetske radove - krunice, djelomične i totalne zubne proteze, ovisno o dobi i prema utvrđenom standardu.

U cijelosti pokriva troškove kompozitnih (bijelih) ispuna za jedinicu, dvojku i trojku u gornjoj i donjoj čeljusti, a za ostale zube amalgamske ispune. Postupci liječenja i plombiranja zuba nisu ograničeni brojem postupaka godišnje.

No, nadstandardne usluge pacijent mora u cijelosti sam platiti. Primjerice, kompozitni ispuni na zubima od trojke nadalje usluga su iznad standarda koja se plaća prema cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine.

Na medijske napise da je među ugovornim stomatolozima postala uobičajena praksa naplaćivanja gotovo svih usluga pacijentima, iako u tu svrhu već primaju novac od HZZO-a, iz Zavoda pozivaju pacijente da prijave slučajeve kada im se naplate usluge iz "košarice". Primjerice, na prijavu da je naplaćeno čišćenje kamenca i poliranje zubi, HZZO će obaviti kontrolu, a uz predočenje računa pacijent ima pravo na povrat novca.

Kako bi se zaštitilo pacijente i riješilo nedoumice oko njihovih prava, u HZZO-u najavljuju skoro uvođenje novih obveza za stomatologe, koji će prije početka terapije biti dužni pismeno sastaviti plan terapije s predračunom.

Tzv. pravilo sljedećeg dana u HZZO-u namjeravaju uvesti u iduća dva mjeseca. Stomatolog će biti dužan unaprijed sastaviti ponudu s planom terapije i specifikacijom usluga na koje pacijent ima pravo kao osiguranik HZZO-a te cjenikom dodatnih usluga koje, po želji, može doplatiti.

Prije početka terapije pacijent mora imati dovoljno vremena da prouči plan liječenja s predračunom, jer terapija neće smjeti početi istoga dana kada dobije predračun.

U Povjerenstvu Ministarstva očekuju da će se tako prevenirati optužbe pacijenata da su preplatili neku stomatološku uslugu ili da im je neopravdano naplaćeno nešto što pokriva HZZO-ova košarica.

(Hina) xvl ymt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙