FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija "Ne okrećite leđa križobolji" uz Svjetski dan spondiloartritisa

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 21. travnja 2015. (Hina) - "Ne okrećite leđa križobolji", poruka je Svjetskog dana spondiloartritisa, koji će se po prvi put obilježiti u Hrvatskoj 29. travnja, a cilj mu je podizanje svijesti građana o upalnoj križobolji, njezinim simptomima i posljedicama, te važnosti pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja te bolesti koja većinom pogađa populaciju mlađu od 40 godina.

Bol u leđima jedan je od najčešćih medicinskih problema kod odrasle populacije, a na upalnu križobolju upućuje bol koja traje dulje od tri mjeseca, pa ju je važno pravovremeno prepoznati i ispravno liječiti, istaknuli su u utorak na konferenciji za novinare čelnici Hrvatske lige protiv reumatizma.

"Cilj je skratiti vrijeme potvrde bolesti s obzirom da se danas s dijagnosticiranjem kasni pet i više godina, omogućiti pacijentima pregled subspecijaliste reumatologa, te što raniji početak liječenja kako bi se spriječile upale i strukturna oštećenja", rekao je predsjednik Lige Frane Grubišić.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana spondiloartritisa održat će se 29. travnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 15 do 19 sati, u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice

Upalna križobolja javlja se kod oko pet posto bolesnika s križoboljom, među kojima njih 14 posto razvije u anksilozantni spondiloartritis. Bolest se većinom javlja kod mlađe radno aktivne populacije do 40-te godine života, a kod 15 posto oboljelih i prije 16-te godine.

Od anksilozantnog spondiloartritisa u Hrvatskoj boluje 5000 bolesnika, pri čemu njih 1500 ima teški oblik bolesti. Karakteriziraju ga bolovi u leđima, smanjena pokretljivost i ukočenost, a s protekom bolesti javlja se i pogrbljenost.

Cilj je otkriti upalni proces što prije jer se takav pacijent može liječiti, kazala je predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva Đurđa Babić.

U Hrvatskoj je, ističu liječnici, dostupna sva potrebna terapija, no pacijentima je u prvoj godini liječenja teže dostupna najsuvremenija biološka terapija, koja se financira iz bolničkih proračuna. Stoga je koristi tek deset posto pacijenata, iako bi je trebala dobiti polovica oboljelih.

Ključnu ulogu u procesu ranog dijagnosticiranja imat će liječnici obiteljske medicine, a za početak je dogovorena suradnja sa zagrebačkim domovima zdravlja čiji će liječnici proći edukaciju o tome kako prepoznati pacijente s upalnom križoboljom koje treba uputiti na daljnje pretrage reumatologu.

Vrata će otvoriti i Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice, čiji predstojnik Simeon Grazio najavljuje da će od idućega tjedna svakog petka jedna ambulanta raditi rano dijagnosticiranje, na temelju narudžbi liječnika obiteljske medicine.

(Hina) xmt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙