FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjesec frankofonije: Frankofonski filmovi u zagrebačkom kinu Tuškanac

Autor: agrb
ZAGREB, 9. ožujka 2015. (Hina) - Francuskim filmom "Muškarac kojeg su voljele" Andrea Techinea u ponedjeljak u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje Tjedan frankofonskog filma, kojim se tradicionalno u okviru Mjeseca frakonfonije tijekom ožujka slavi francuski jezik i kultura.

"Muškarac kojeg su voljele", Andrea Techinea, u kojem glume Guillaume Canet i Catherine Deneuve, kriminalistička je drama o traženju pravde trideset godina nakon što je počinjeno ubojstvo, zločin bez dokaza i tijela. Smještena u miljeu kockarnica u Nici, priča isprepliće borbu suparničkih kockarnica, obiteljsku izdaju i nestanak mlade žene.

U utorak će se prikazati i u kategoriji najboljeg stranog filma za Oscara nominirani rumunjski film "Sve drugo je tišina" Naea Caranfila, redatelja i scenarista, sina poznatoga rumunjskog filmskog povjesničara i kritičara Tudora Caranfila. Scenarij te povijesne priče nadahnut je istinitom pričom o snimanju povijesnog epa "Independenta Romaniei" iz 1912. Grigorea Brezeanua, čiji je alter ego u filmu devetnaestogodišnji kazališni redatelj koji je zainteresiran za film, tada nov i ne pretjerano cijenjeni medij.

Uslijedit će švicarski film "Operacija Casablanca" Laurenta Negrea o mladom Marokancu, doseljeniku u Ženevi, koji slučajno biva umiješan u zastrašujući teroristički projekt, te krivo optužen proživljava najopasniji dan svoga života

Švicarsku će u ciklusu predstaviti i "Marijini hirovi" Jeana Liermiera i Elene Hazanov, adaptacija istoimene kazališne drame koja nije samo snimka predstave već inovativna audiovizualna forma koja ujedinjuje ljepotu velikih klasičnih tekstova sa suvremenim filmskim izričajem. U središtu je boem i libertinac koji kod jedne djevojke zagovara svog stidljivog prijatelja, no ne očekuje da će se ona zaljubiti u njega.

Belgijski film "Tango libre" Frederica Fonteynea prati zatvorskog čuvara, čovjeka bez prošlosti kojemu je jedino zadovoljstvo tečaj tanga jednom tjedno. Na jednom satu upoznaje novu polaznicu, koju sutradan susreće u predvorju svog zatvora gdje ona posjećuje dvojicu muškaraca, prvi je njezin muž, a drugi ljubavnik.

Tjedan će 14. ožujka zatvoriti mađarski film "Transmisija" Rolanda Vranika, svojevrsna tragikomedija apsurda u svijetu gdje su se ugasili svi ekrani i svi načini telekomunikacije neobjašnjivo su prestali funkcionirati, zbog čega su ljudi, navikli provoditi sate pred ekranom, potpuno izgubljeni. Priča je usredotočena na tri brata koji zajedno ili sami moraju nadvladati svoje osobne tragedije dok se svijet urušava oko njih.

Osim u Zagrebu, tijekom ožujka frankofonski filmovi prikazivat će se tijekom cijeloga ožujka i u ostalim hrvatskim gradovima.

S više od stotinjak kulturnih, edukativnih i gastronomskih događanja, francuski jezik i raznolikost frankofonskih kultura će se u Mjesecu frankofonije obilježiti još u Splitu, Solinu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Zadru, Varaždinu, Puli, Koprivnici, Lipiku, Samoboru, Daruvaru i Korčuli.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙