FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Urednici talijanske emisije "Fuori Orario" gosti kina "Tuškanac"

Autor: agrb
ZAGREB, 3. ožujka 2015. (Hina) - Zagrebačko kino "Tuškanac" ugostit će u okviru programa "Kratki utorak" Donatella Fumarolu i Fulvija Baglivija, urednike kultne talijanske televizijske emisije "Izvan radnog vremena", noćnog alternativnog filmskog programa koji prikazuje različite filmske i televizijske forme koje se rijetko gdje inače mogu pogledati.

Emisija "Fuori Orario", s podnaslovom 'nikad viđene stvari', od 1988. na RAI 3 (odnedavno na RAI 5) prikazuje kratke eksperimentalne filmove, dugometražne uratke koji nikada nisu ušli u kino distribuciju, nijeme 'found footage' snimke i nikad emitirane novinarske reportaže, a pokrenuo ju je filmski kritičar, pisac i redatelj Enrico Ghezzi.

Fumarola i Baglivi će, osim u razgovoru na Kratkom utorku, svoju emisiju predstaviti kroz dva programa, jedan je svojevrsna alternativna povijest talijanskog filma, a drugi se većinom sastoji od autorskih radova urednika emisije, izvijestio je Hrvatski filmski savez.

Program "Moć (prah) i slava (nekoliko jadnih uputa za upotrebu iluzija)" prikazat će, među ostalim, eksperimentalni klasik "Ovjera neizvjesna" pionira talijanskog underground filma Alberta Grifija, što je ključni film talijanske eksperimentale šezdesetih, koji je premijeru imao u Parizu u studiju zajedničkog prijatelja Marcela Duchampa, a uskoro se na inicijativu Johna Cagea prikazao u njujorškoj MoMA-i i muzeju Guggenheim.

Bit će tu i film "'Inzistiramo! Suita za trenutnu slobodu" Giannija Amica, prvi iz serije njegovih kratkih filmova posvećenih avangardnom jazzu, vizualni eksperiment "Prijenos modulacije" Piera Bargellinija te reklama "Absolut Schifano" talijanskog umjetnika Marija Schifana i film Yervanta Gianikiana i Angele Ricci Lucchi "Električni fragmenti br.1", koji na arhivskim materijalima tematizira rat i kolonijalizam.

Drugi dio programa, "Fuori Orario", otvaraju dva filma sicilijanskoga satiričarskog dvojca Daniele Cipri i Franco Maresco, koji su u posljednjih trideset godina snimili više od 200 filmova, od kojih su mnogi prikazivani na festivalima u Veneciji i Berlinu. Prikazat će se njihov intervju s kultnim Samuelom Fullerom, snimljen na lokaciji na kojoj su realizirali većinu filmova, kao i "Shock Runner", u kojemu zanemaruju sva pravila struke.

Uslijedit će "Hai-Kubrick", montažna dekonstrukcija stvaralaštva Stanleya Kubricka, koju je za potrebe venecijanskog festivala napravio Enrico Ghezzi, tvorac "Fuori Orarija" i šesta epizoda TV serije "Zaum" na temu propasti kapitala promatranu kroz napad 11. rujna, a programa završava desetominutnim filmom "Coda" Luisa Baglivija.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Bolonjskom kinotekom. Filmovi imaju engleske titlove, a ulaz je besplatan.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙