FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devet domaćih projekata na East Doc Platformi festivala u Pragu

Autor: agrb
ZAGREB, 1. ožujka 2015. (Hina) - Međunarodni festival filmova o ljudskim pravima "Jedan svijet", koji se održava od 2. do 11. ožujka u Pragu, prikazat će četiri hrvatska dokumentarna filma, dok će se na East Doc Platformi koja se održava u okviru festivala predstaviti devet hrvatskih dokumentarnih projekata u različitim fazama produkcije.

S obzirom na to da je taj praški filmski festival ove godine jednu tematsku cjelinu posvetio filmovima iz zemalja bivše Jugoslavije, program "Yugoscope" prikazuje filmove "Mama Europa" Petre Seliškar, "Još jednom" Noaha Pintarića i Ane Opalić, "Goli" Tihe K. Gudac i "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić.

Tijekom festivala od 2. do 8. ožujka održat će se i četvrti East Doc Platform, najveća profesionalna manifestacija za razvoj i podršku kreativnog autorskog dokumentarnog filma s područja srednje i istočne Europe, koju organizira češki Institut dokumentarnog filma (IDF).

U sklopu Project Marketa, dvodnevnog filmskog marketa utemeljenog na unaprijed dogovorenim, individualnim sastancima s akreditiranim filmskim profesionalcima, predstavit će se ukupno 18 projekata, među kojima su četiri iz Hrvatske. To su "Odgođena revolucija" Vlatke Vorkapić, "Slatko od Ništa" Borisa Mitića, "Sofkin svijet" Marijane Verhoef te "Dani ludila" Damiana Nenadića.

Na East European Forumu, regionalnom predstavljanju dokumentarnih projekata međunarodnim TV producentima, prodajnim agentima, distributerima, kupcima i predstavnicima filmskih fondova i festivala, među deset projekata dva su iz Hrvatske, "Rosemarie/Mornaru moj" Zorana Kreme i hrvatsko-finska-srpska koprodukcija "Zid smrti, i tako to" u režiji Mladena Kovačevića.

Taj forum donosi i treći dio radionice "Ex Oriente Film", na kojoj sudjeluju dva hrvatska projekta, "442" Luke Rukavine i Ive Brdar, te "Balkanska fikcija" Dženana Medanovića, dok radionica Doc Tank, namijenjena transmedijskim projektima, predstavlja hrvatsko-slovensku koprodukcija "Island" Mihe Čelara.

Glavna novost ovogodišnjeg izdanja East Doc Platforma je nagradnih 7,5 tisuća eura, koja će biti dodijeljena najboljem dokumentarnom projektu u fazi razvoja.

U sklopu East Doc Platforma predstavit će se i novi projekt KineDok, kojem je cilj distribuirati kreativne dokumentarce gledateljima u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, koji će moći vidjeti 12 kreativnih dokumentaraca.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙