FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: broj zaposlenih pao ispod 1,3 milijuna

Autor: nbrc
ZAGREB, 27. veljače 2015. (Hina) - Broj zaposlenih u Hrvatskoj u siječnju ove godine po prvi je put od kraja 2000. odnosno početka 2001. pao ispod 1,3 milijuna, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji je u petak objavio da je u siječnju bilo 1.290.470 zaposlenih.

Siječanj ove godine je šesti mjesec za redom u kojem se na mjesečnoj razini bilježi pad broja zaposlenih, u odnosu na prosinac prošle godine zaposlenih je manje za 12.929 ili za 1 posto.

DZS u statistici zaposlenih prema djelatnostima ne daje usporedbu ukupnog broja zaposlenih na godišnjoj razini, a usporedba s lani objavljenim privremenim podacima za siječanj 2014. godine pokazuje da je zaposlenih u siječnju ove godine bilo oko 16,5 tisuća manje.

Državni zavod za statistiku je od siječnja 1997. počeo objavljivati podatke o ukupnoj zaposlenosti po mjesecima koji uključuje: zaposlene u pravnim osobama (podatak DZS), zaposlene u obrtu i slobodnim profesijama i aktivne osiguranike poljoprivrednike (podaci HZMO-a), a na taj se način podaci objavljuju i danas.

DZS zadnjeg u mjesecu objavljuje privremene podatke o broju zaposlenih u mjesecu prije, a uobičajeno u travnju objavljuje konačne podatke za godinu prije.

Po privremenim podacima za siječanj ove godine, u pravnim je osobama bilo 1.086.421 zaposlenik, što je 9.039 osoba ili 0,8 posto manje nego u prosincu lani.

Veći postotni pad, za 2 posto, bilježi se u obrtu i slobodnim profesijama, u kojima je, po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), krajem siječnja bilo 182.281 zaposlen, što je 3.744 osobe manje nego u prosincu prošle godine.

Podaci preuzeti od HZMO-a, pokazuju i da je krajem prvog mjeseca ove godine bilo 21.768 zapslenih osiguranih poljoprivrednika, što je 0,7 posto ili 146 osoba manje nego mjesec prije.

Po podacima preuzetim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem siječnja u evidenciji je bilo 329.230 nezaposlenih, što je na mjesečnoj razini porast za 3,9 posto, pa je i stopa registrirane nezaposlenosti porasla sa 19,6 posto u prosincu prošle na 20,3 posto u siječnju ove godine.

Državni zavod za statistiku u priopćenju o zaposlenima po djelatnostima detaljnije podatke daje za pravne osobe, a ti podaci pokazuju da je od 19 područja djelatnosti na mjesečnoj razini zabilježen rast samo u jednoj, obrazovanju za 0,1 posto, u jednoj je broj zaposlenih ostao na otprilike istoj razini (zdravstvena zaštita i socijalna skrb), a u ostalih 17 djelatnosti je zabilježen pad broja zaposlenih.

Pritom se najveći postotni pad broja zaposlenih, za 6,9 posto, bilježi u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a pravne su osobe u toj djelatnosti krajem siječnja imale 42.352 zaposlena.

Nešto izraženiji postotni pad broja zaposlenih bilježi se i u poslovanju nekretninama, za 4,1 posto, rudarstvu i vađenju za 3,8 posto, pa su krajem siječnja pravne osobe u tim djelatnostima zapošljavale 6,1 tisuću odnosno 4,9 tisuća radnika.

Pravne osobe u djelatnosti građevinarstva krajem siječnja su zapošljavale oko 66 tisuća radnika, što je 1,9 posto manje nego krajem prošle godine, a broj zaposlenih pao je i u djelatnostima koje imaju najveći broj zaposlenih - u prerađivačkoj industriji za 0,3 posto, na nešto više od 194 tisuće, te trgovini za 0,7 posto, na 172,5 tisuća radnika.

Podaci za pravne osobe dostupni su i na godišnjoj razini, a pokazuju da je u siječnju ove godine u pravnim osobama bilo ukupno 1,5 posto manje zaposlenih nego u siječnju prošle godine.

Po djelatnostima na godišnjoj se razini najveći postotni pad broja zaposlenih bilježi u poslovanju nekretninama, za 15,3 posto, u rudarstvu i vađenju za 8,6 posto, građevinarstvu za 6 posto, poljoprivredi i šumarstvu za 5,7 posto, prijevozu i skladištenju 4,2 posto, itd.

Tri su djelatnosti u kojima je broj zaposlenih u pravnim osobama povećan na godišnjoj razini, u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima za 0,5 posto, obrazovanju 1,1 posto te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 3,8 posto.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙