FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INAUGURACIJA Počela svečanost prisege Kolinde Grabar Kitarović

Autor: rkor
ZAGREB, 15. veljače 2015. (Hina) - Na ispunjenom zagrebačkom Markovom trgu počela je svečana inauguracija Kolinde Grabar Kitarović za prvu hrvatsku predsjednicu.

Inauguraciji nazoči 88 državnih izaslanstava, među njima osam šefova država iz regije i srednje Europe te predstavnici međunarodnih organizacija u Hrvatskoj, kao i izaslanstva hrvatske Vlade i Hrvatskoga sabora te brojni uglednici iz političkog, kulturnog i javnog života zemlje.

Grabar-Kitarović je na pozornicu na Markovom trgu, zajedno sa suprugom Jakovom, stupila uz fanfare nakon pucnja Gričkog topa i zvonjave zvona s Crkve sv. Marka, a dočekali su je suci Ustavnoga suda, s predsjednicom suda Jasnom Omejec.

Do trga je stigla Uspinjačom prošavši Ćirilometodskom ulicom kroz špalir oduševljenih građana koji su se s novom predsjednicom rukovali, pljeskali joj, klicali, mahali hrvatskim zastavicama, pjevali "Zovi, samo zovi". Dolazak su uveličali i špancir postrojenih povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske te zvonjava zvona okolnih crkvi.

Svečanosti inauguracije pridonijela je i postrojena Počasno-zaštitna bojna čiji su pripadnici u odorama svih rodova Oružanih snaga.

Nakon intoniranja himne "Lijepa naša domovino" i odavanja počasti minutom šutnje poginulima u Domovinskome ratu, međimursku pjesmu "Dej mi Bože" a capella je otpjevala solistica Renata Sabljak.

Slijedi davanje i potpisivanje svečane prisege te inauguralni govor.

Markov trg osiguravaju jake policijske snage, a inauguraciju prati više od 300 novinara.

(Hina) xrkor/xum yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙