FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INAUGURACIJA Građani stižu na Markov trg

Autor: jnah
ZAGREB, 15. veljače 2015. (Hina) - Od ranog nedjeljnog jutra na Gornji Grad, gdje će se održati svečana inauguracija prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarovic, pristižu brojni građani, koji također žele svjedočiti nedjeljnoj svečanosti.

Iako su neki od njih, poput Marije i Ivice, doputovali čak iz Kanade, strpljivo, u špaliru s drugima u Ulici svetih Ćirila i Metoda, koja vodi na Markov trg, čekaju početak svečanosti i slušaju upute djelatnika protokola.

Došli smo iz Vancuvera, Kanada, došli smo samo zbog inauguracije, poznajemo predsjednicu od ranije, govore Marija i Ivica, čiji su korijeni u Hrvatskom zagorju.

Daleki im put, kažu, nije teško pao, za dolazak su se odlučili prije tjedan dana, a sretni su i što je nedjelja u Zagrebu osvanula sunčana i vedra.

Predsjednici želimo sve najbolje, poručuju.

Svaku sreću, božju mudrost, otvorenost za svakog čovjeka, predsjednici Grabar-Kitarovic želi i časna sestra Zvonimira, koja je također poznaje od ranije.

Današnji događaj velik je za sve nas, za cijeli hrvatski narod, kaže časna sestra kojoj je nedjeljna inauguracija druga kojoj će nazočiti, prvi put bila je na inauguracija predsjednika dr. Franje Tuđmana, 1997. godine.

Inauguraciju će, po dvije linije - kao uzvanik i kao komentator jedne komercijalne televizije, pratiti i sveučilišni profesor, ugledni intelektualac Nino Raspudić.

Čast je dobiti poziv, kaže Raspudić, koji prvi put nazoči predsjedničkoj inauguraciji.

Pozitivna je činjenica da je Hrvatska prvi put dobila predsjednicu, to je u političkom smislu važan pokazatelj da smo prešli nekakve pragove, to je važno za buduće ravnopravno sudjelovanje žena u politici, ističe Raspudić.

Podsjeća međutim, da Grabar-Kitarović dolazi na funkciju u vrlo teškom gospodarskom trenutku, nakon šest godina krize. Čekat će je, po svemu sudeći, teška kohabitacija sa SDP-om Vladom, procjenjuje Raspudić i napominje kako bi predsjednica, koja trenutno ima najveći legitimitet na kompletnoj političkoj sceni, mogla biti faktor stabilnosti.

(Hina) xum yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙