FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljanje iranske kulturne tradicije od 11. do 18. veljače

Autor: dger
ZAGREB, 11. veljače 2015. (Hina) - Iranski kulturni centar pri Veleposlanstvu Islamske Republike Iran predstavit će hrvatskoj publici od 11. do 18. veljače kulturnu tradiciju svoje zemlje organizacijom izložbe trojice likovnih umjetnika te niza koncerata glazbenog sastava Nej David.

Program se organizira u povodu iranskoga Nacionalnog dana pobjede Islamske revolucije, a počinje večeras otvorenjem izložbe trojice iranskih likovnih umjetnika u Europskom domu u Zagrebu.

Svojim radovima Alimohammad Sheikhi, Mahdi Khodapanah i Parviz Nazari, kako se ističe u najavi izložbe, prikazuju raznolikost, očaravajuću ljepotu i dugu tradiciju iranske likovne umjetnosti. Izložbu trojica umjetnika pratit će i likovna radionica, koja će se u Europskom domu održati u petak u 10 sati.

Iransku tradicijsku glazbu hrvatskoj će publici predstaviti glazbeni sastav Nej David (Davidova frula) koji okuplja vrhunske iranske glazbenike na tradicijskim iranskim instrumentima santuru, taru, tombaku, dafu, neju i kamačeu. Svaki glazbenik, ističu iz Iranskog kulturnog centra, virtuoz je svog instrumenta, što zajedničkoj svirci daje vrhunski doživljaj.

"Iranska glazba je prije svega osobna, intimna i spontana. Iranci su veliki zaljubljenici u glazbu te su tijekom dvadeset i pet stoljeća svoje pisane povijesti razvili i vrlo specifičnu glazbu. Posebna je zanimljivost da su se današnji glazbeni instrumenti razvili upravo od starih iranskih instrumenata", ističe se u najavi koncerta.

Nej David nastupit će u petak, 13. veljače u 13,30 u Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj u Zagrebu, a iste večeri, u 19,30 i u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

U novootvorenoj zgradi Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu iranski će glazbenici gostovati u ponedjeljak, 16. veljače, gdje će uz koncert održati i glazbenu radionicu.

U subotu, 14. veljače iranski glazbenici predstavit će se u Rijeci na dva koncerta - u Medžlisu Islamske zajednice i u Hrvatskom Kulturnom domu na Sušaku, gdje će se prije toga otvoriti izložba i održati likovna radionica.

Nakon subotnjeg gostovanja u Rijeci, iranski umjetnici u nedjelju će se predstaviti u Osijeku gdje će održati glazbenu radionicu i koncert na Umjetničkoj akademiji.

U utorak će u Sisku u Dobrotvnornom društvu Merhamet biti priređena izložba, a navečer će uz glazbeni sastav Nej David nastupiti i Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo Nur iz Siska te folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić.

Posljednjeg dana predstavljanja iranske kulture, u srijedu, 18. veljače u Gradskom muzeju Bjelovar će se, uz koncert Nej Davida, otvoriti i izložba fotografija "Iran, Persia, ljudi" Pavla Totha.

(Hina) xdgk yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙