FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHA: otvorenje izložba radova arhitekata i nagrade struke

Autor: ipet
ZAGREB, 20. siječnja 2015. (Hina) - Francuski paviljon u zagrebačkome Studentskom centru (SC) bio je u utorak navečer 'u znaku' Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) kao mjesto gdje je otvorena godišnja izložba ostvarenja arhitekata u 2014. godini, gdje je struka dodijelila godišnje nagrade svojim kolegama za arhitektonska postignuća u prošloj godini i gdje je arhitekt Dragomir-Maji Vlahović primio Nagradu "Viktor Kovačić" za životno djelo.

Arhitekt Dragomir-Maji Vlahović afirmirao se na hrvatskoj arhitektonskoj sceni nizom projekata obiteljskih kuća, ostajući posvećen pitanjima utemeljenosti, razložnosti i etičnosti graditeljstva, a osobito ga zanimaju japanske prostorne koncepcije. Svojevrsna simbolika toga zanimanja očitovala se i prilikom predaje najuglednije hrvatske arhitektonske nagrade, jer je voditelj Stručnoga savjet UHA-e i dopredsjednik te 'cehovske' udruge hrvatskih arhitekata Boris Fiolić laureatu pročitao jednu haiku pjesmu na hrvatskome jeziku, a dobitnik nagrade mu je uzvratio haiku pjesmom na japanskom jeziku.

U uvodnim riječima dviju svečanosti predsjednica UHA-e Sanja Cvjetko Jerković ukazala je na, kako je rekla, potrebu da hrvatski arhitekti promijene fokus i da se više usmjere prema fiksnom arhitektonskom kapitalu i njegovu osuvremenjivanju te revitalizaciji.

Fiolić je pak rekao da se Stručni savjet Udruženja u odabiru najboljih između izvrsnih, vodio odlukom da će pomalo 'ući' u granična područja kako bi time inspirirali mlade generacije arhitekata.

Istaknuo je kako je Stručni savjet imao tešku zadaću da od ukupno 63 prijavljena autorska ostvarenja najprije nominira deset autora i autorskih timova, a potom još težu zadaću da od nominiranih odabere laureate četiriju godišnjih nagrada UHA-e.

Posao su ipak odradili i tako su godišnju Nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2014. godinu dobili arhitekti Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Farrera, Juan Jose Nunez Andrade za zgradu škole i vrtića u sklopu odgojno - obrazovnog kompleksa "Kajzerica" u Zagrebu. U riječima zahvale arhitekt Špirić istaknuo je kako im je bilo važno da u arhitekturi ima više etike nego estetike.

Godišnju Nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za prošlu godinu dobili su arhitekti Petar Mišković i Vanja Rister za obiteljsku kuću u Rijeci.

Laureat godišnje Nagrade "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2014. godinu je arhitekt Neven Fabijanić za Arheološki park Principij u Starome gradu u Rijeci. Uz zahvalu, Fabijanić je pozvao konzervatore i mjerodavne za zaštitu spomenika kulture u Ministarstvu kulture da više surađuju s arhitektima.

Nagrada "Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2014. godinu dobila je profesorica Karin Šerman za ostvarenje "Fitting Abstraction" - Koncept hrvatskoga nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine koji potpisuje kao izbornica i kuratorica.

Dvama događajima prethodilo je predavanje "Sjećanje vrijedno korištenja“ talijanskog arhitekta Luce Zevija u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu o temi "Arhitektura i sjećanje na holokaust: simbolička vrijednost projekta nadahnutog poštivanjem različitosti".

Izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata bit će otvorena do 30. siječnja.

(Hina) xipet ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙