FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI: odlična izlaznost na predsjedničkim izborima

Autor: mudi
ZAGREB, 11. siječnja 2015. (Hina) - Odlična je izlaznost na nedjeljnom, drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP) prema kojima je do 16,30 sati glasovala gotovo polovica birača, odnosno njih 48,23 posto.

U apsolutnim brojkama, to je 1,7 milijuna birača, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin,

Mjereno u postotcima, izlaznost je najveća u Karlovačkoj (53,2) i Varaždinskoj županiji (52 posto), najmanja u Zadarskoj (43,9), te Brodsko-posavskoj (44,3) i Primorsko-goranskoj (44,7 posto) županiji.

Izlaznost veću od 50 posto imaju i Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska te Grad Zagreb u kojemu je do 16,30 sati glasovalo 316 tisuća birača.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji glasovalo je 176 tisuća birača, u Zagrebačkoj 128 tisuća, u Primorsko-goranskoj 119 tisuća, a u Osječko-baranjskoj 114 tisuća birača.

Hrvatin nije želio prognozirati hoće li nedjeljni odaziv, u konačnici, biti i rekordan.

"Nećemo biti proroci, ostaje još par sati za glasovanje, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi", rekao je Hrvatin.

Potvrdio je da ima dojava o manjim nepravilnostima, ali kako one nisu takve da bi "dovele u sumnju integritet glasovanja na biračkim mjestima".

DIP je, precizirao je, dobio obavijesti od policije, o "nešto malo alkohola i ponekoj svađi na par mjesta", no ukupno izbori protječu bez nekakvih "znakovitih nepravilnosti".

DIP će od 20 sati na svojim internetskim stranicama početi objavljivati izborne rezultate, privremene i nepotpune, koje će ažurirati kako budu pristizali podaci s terena.

U 22 sata održat će konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene rezultate šestih izbora za predsjednika, odnosno predsjednicu države.

Naime, oko 3,8 milijuna birača u nedjelju odlučuje hoće li Hrvatsku idućih pet godina voditi aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, ili prva predsjednica, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović.

(Hina) xum ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙