FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade predstavilo 17 novih naslova

Autor: dber
ZAGREB, 10. siječnja 2015. (Hina) - "Medalja za hrabrost", "Puhni u jedra", "Djeca gnjeva", "Žemlja je okrugla" tek su neki od 17 novih naslova koja je u subotu predstavilo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade - Klub prvih pisaca pred malom i velikom publikom u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Riječ je o niski od 17 bisera, 17 knjiga koje započinju svoj život i dolaze do malih čitatelja, rekla je predsjednica Društva i urednica Silvija Šesto na zbirnoj promociji te naglasila kako su uspjeli ostvariti svoj cilj i objaviti gotovo duplo više knjiga nego lani, a tako planiraju i ove godine. Među autorima je i nekoliko nagrađivanih pisaca i dobitnika nagrade "Grigor Vitez" ili pak nominiranih za nagradu "Kiklop".

Knjige namijenjene djeci nižih razreda objavljene su u Biblioteci Mala, dok je Biblioteka Velika namijenjena tinejdžerima. Društvo odnedavno ima i Biblikoteku +18 u kojoj je objavljena knjiga "Crno ispod noktiju" Želimira Hercigonje koji navodi kako je njegova knjiga "crni biser" jer govori o problemima alkoholizma, droge i maloljetničke delikvencije.

Svebor Vidmar autor je knjige "Djeca gnjeva" iz Biblioteke Velika koja također govori o problemima mladih odnosno o nasilju u školi kad maltretiranje četvorice dječaka petoga navede na samoubojstvo. "Djeca gnjeva zapravo smo svi mi odrasli pa knjiga govori i o ekonomskoj i krizi morala, o načinu kako zlo nastaje iz dosade i ljubomore", rekao je Vidmar.

Autorica knjige "Medalja za hrabrost" Nada Mihelčić rekla je pak kako je njezina knjiga "starinska, dosadna i s 'hepiendom'", a sastoji se od četiri priče među kojima je i priča o neuglednom psiću koji postaje heroj i o dječaku koji je volio ružičastu boju.

Tu je i "Plavi san" Nade Zidar-Bogadi, "Puhni u jedra" Snježane Babić-Višnjić koja je svoju knjigu nazvala i svojevrsnim "priručnikom za preživljavanje" u zbunjujućim i turbolentnim vremenima, zatim "Suze za pingvine" Mladena Kopjara pa "Mea, mlađa sestra" Mirjane Mrkela. Nagrađivana autorica Zvjezdana Čagalj ovaj puta izvadila je "Trun iz žepa" i piše na čakavskom.

"Tisov brijeg" Tamare Lovey namijenjena je tinejdžerima i onima koji tragaju za djetetom u sebi, a svojih "sasvim običnih" 30-ak dječjih pjesama objedinjenih u zbirci "Žemlja je okrugla" predstavio je Igor Čumadra.

Aljoša Vučković objavio je knjigu "Povratak u ulicu zagonetki", Sanja Bužimkić "Čarobne cipele", Tatjana Pokrajac Papucci "Zašto baš to", Blanka Pašagić "San o dvorcu", a Robert Mlinarec ispričao je priču "Djed mraz dimnjačar" o ljudima koji moraju raditi nekoliko poslova kako bi osigurali egzistenciju.

Poseban projekt Društva "Čarapica Pričalica" namijenjen djeci u rehabilitacijskim i odgojnim ustanovama predstavila je Jelena Pervan, autorica istoimene knjižice, napominjući kako su naišli na odličan odaziv djece koju su posjetili. Naglasila je kako uz pomoć "brbljive čarape" u djeci nastoje pobuditi pozitivan odnos prema knjizi, umjetnosti i kreativnom radu.

Književnu nagradu "Zvonko" za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade predstavila je urednica Snježana Babić-Višnjić rekavši da je tu nagradu Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade utemeljilo odajući počast prerano preminulom kolegi Zvonku Todorovskom. Dobitnica "Zvonka" za 2014. je Nena Lončar i njenih "6 guba čarolija i jedan užas na kvadrat" koju je tročlani žiri izabrao među više od 60 prispjelih naslova napominjući kako mnoga među njima zaslužuju da se jednom nađu na policama knjižara.

Misija Društva je da potakne pisce i druge koji imaju ideju za roman namijenjen djeci i mladima, a ovaj je natječaj pokazao da imamo puno autora koji pišu, samo im treba stvoriti prostora, ističu iz Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

(Hina) xbdj ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙