FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena poezija marokanskoga pjesnika Benaisse Bouhmale

Autor: mkov
ZAGREB, 9. siječnja 2015. (Hina) - Marokanski pjesnik Benaissa Bouhmala predstavio je u petak navečer svoju poeziju, u sklopu tribine marokansko-hrvatskih dodira u knjižnici Bogdan Ogrizović.

Bouhmala je izrazio zadovoljstvo što gostuje u Hrvatskoj te napomenuo kako poznaje i hrvatsku poeziju. "Poezija je jedno od glavnih sredstava koje povezuje narode", rekao je dodavši kako poezija bez obzira na različite jezike ima univerzalni govor.

Na arapski je jezik preveo i pjesme hrvatske književnice Lane Derkač, koje je, kako je rekao, našao na francuskom jeziku te dodao da su mu se nakon čitanja dopale pa ih je preveo. Očekuje kako će knjiga pjesama Lane Derkač koja je na arapskom jeziku objavljena u Tunisu pripomoći produbljivanju arapske i hrvatske kulture.

Ocijenio je kako hrvatska književnica svojom poezijom duboko ulazi u pitanja suvremenoga svijeta.

Bouhmala je čitao svoje pjesme na arapskom jeziku.

Književnik i prevoditelj Davor Šalat istaknuo je kako Benaissa Bouhmala ne samo pjesnik nego i sveučilišni profesor, koji svoje eseje objavljuje u marokanskim, arapskim i euriopskim časopisima.

Marokanska književnica Fatima Zohra Bennis, čije je gostovanje najavljeno na književnoj večeri u Zagrebu, kako je rečeno, zbog problema s vizom nije doputovala u Hrvatsku.

Benaissa Bouhmalla rođen je 1951. u Menesu. Sveučilišni je profesor i predaje suvremenu arapsku poeziju i kritiku suvremene književnosti na Sveučilištu Moulay Ismail u Meknesu te suvremenu marokansku književnost na istraživačkom odjelu Škole za umjetnost i humanističke znanosti tog sveučilišta. Bouhmalla je kritičar i prevoditelj. Član je "Kuće poezije u maroku" i Marokanskoga društva književnika.

O Bouhmalu je govorila i književnica Lana Derkač, a s arapskoga na hrvatski i obratno prevodio je novinar Hassan Haidar Diab.

(Hina) xmkov ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙