FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI DIP: Josipović vodi s 42 posto, slijedi Grabar Kitarović s 34 posto glasova

Autor: mvra
ZAGREB, 28. prosinca 2014. (Hina) - Aktualni predsjednik Republike Ivo Josipović (SDP) prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) vodi nakon prvog kruga nedjeljnih izbora s 42,31 posto glasova, a slijedi ga HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović s 34,23 posto.

Prema prvim podacima, koje je DIP od 20 sati počeo objavljivati na svojim internetskim stranicama Josipović će se u drugom krugu s Grabar Kitarović natjecati s prednošću većom od osam posto.

Iako Ivan Sinčić (Živi zid) nije uspio osigurati natjecateljsko mjesto za čelnika države u drugom krugu s osvojenih 16,95 posto glasova kao dosadašnji anonimac u javnom životu predstavlja iznenađenje izbora.

Na začelju je Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) s 5,05 posto glasova.

Rezultati se temelje na 24,41 posto obrađenih biračkih mjesta.

Povjerenstvo će u 22 sata na konferenciji za novinare objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Dosadašnji izborni rezultati razlikuju se od procjena koje je u izlaznim anketama za nacionalne televizijske kuće radio Ipsos puls, a prema kojima se vodila mrtva trka između Josipovića i Grabar Kitarović s podjednako osvojenim brojem glasova.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

Prema DIP-ovim podacima do 16,30 sati glasovalo je više od 1,2 milijun birača ili 36,36 posto, što je za više od tri posto nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg.

Izborni dan je prema podacima GONG-a do 12 sati protekao u znaku malobrojnih dojava građana o nepravilnostima te snježne oluje koja je zahvatila većinu Hrvatske. U toj nevladinoj organizaciji zaprimljene su dojave građana koje su se odnosile na kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i promatrača te stanje popisa birača.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙