FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI Izlazne ankete: Josipović i Grabar Kitarović vode mrtvu utrku

Autor: mvra
ZAGREB, 28. prosinca 2014. (Hina) - U drugom izbornom krugu, prema izlaznim anketama, za predsjednika Republike natjecat će se Ivo Josipović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) između kojih se vodi mrtva utrka s podjednako osvojenim brojem glasova.

Prema izlaznim anketama koje je za sve tri nacionalne televizijske kuće provela agencija Ipsos Puls, aktualni predsjednik osvojio je 38,90 posto glasova, a slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s 38,10 posto glasova.

U drugi krug prema tom ispitivanju neće Ivan Sinčić (Živi zid) koji je za neke iznenađenje izbora. On je zauzeo treće mjesto s 15,60 posto osvojenih glasova, a slijedi ga Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) s 5,70 posto glasova.

Nevažećih glasova je 1,60 posto.

Izlazna anketa je metoda koja na temelju odgovora birača na pitanje za koga su glasovali procjenjuje rezultate izbora. Izlazna anketa provodi se na uzorku od desetak tisuća birača. Statistička pogreška iznosi 4 posto.

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkad će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljivati nepotpune i privremene rezultatima koji će stalno obnavljati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015.

Prema DIP-ovim podacima do 16,30 sati glasovalo je više od 1,2 milijun birača ili 36,36 posto, što je za više od tri posto nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg.

Izborni dan je prema podacima GONG-a do 12 sati protekao u znaku malobrojnih dojava građana o nepravilnostima te snježne oluje koja je zahvatila većinu Hrvatske. U toj nevladinoj organizaciji zaprimljene su dojave građana koje su se odnosile na kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i promatrača te stanje popisa birača.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙