FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI: U 7 sati otvorena birališta u BiH i Srbiji

Autor: rmav
ZAGREB/SARAJEVO/BEOGRAD, 28. prosinca 2014.(Hina) - Na području Bosne i Hercegovine u 7 sati otvoreno je petnaest biračkih mjesta na kojima hrvatski državljani s prebivalištem u toj zemlji moglu glasovati na izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

Najviše biračkih mjesta, njih deset, otvoreno je u Mostaru jer se na području koje pokriva Generalni konzulat Hrvatske u tom gradu za glasovanje registrirao najveći broj birača. Po dva glasačka mjesta otvorena su u Sarajevu i Tuzli a jedno u Banja Luci.

Sukladno odredbama Izbornog zakona svi hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj imali su obvezu prethodne registracije kako bi mogli glasovati.

Na području Bosne i Hercegovine gdje prema procjenama živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa tu obvezu do roka koji je istekao 17. prosinca obavilo je nešto više od 5700 potencijalnih birača.

Nešto više od 4600 ih je s područja koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru, u Sarajevu su to učinila 744 birača, Tuzli 258 a u Banja Luci njih 160.

Pravo glasa ipak mogu ostvariti i oni koji se nisu prethodno registrirali no prije nego što to učine moraju ishoditi potvrdu o upisu u popis birača.

Tu potvrdu mogu dobiti u hrvatskim konzularnim predstavništvima koja će zbog toga biti otvorena sve dok traje glasovanje.

Birališta u BiH zatvaraju se u 19 sati kao i u Hrvatskoj a rezultate glasovanja u toj zemlji objavit će Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Glasanje u Srbiji na hrvatskim predsjedničkim izborima u nedjelju je započelo u diplomatsko - konzularnim predstavništvima RH.

U Srbiji su u nedjelju otvorena dva biračka mjesta. Od sedam do 19 sati glasovat će se u konzularnom uredu veleposlanstva u Beogradu te u generalnom konzulatu u Subotici.

Na temelju dosadašnjih iskustava neslužbeno se očekuje da će pravo glasa iskoristi nekoliko stotina hrvatskih državljana u Srbiji.

Prva birališta na hrvatskim predsjedničkim izborima otvorena su u Australiji u subotu u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, a nakon toga u Japanu i Kini.

Birači odlučuju između četiri kandidata: Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ), Ive Josipovića (SDP), Milana Kujundžića (Savez za Hrvatsku) i Ivana Sinčića (Živi zid).

Posljednje će se otvoriti biralište u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Osim u domovini, hrvatski predsjednik birat će se u još 50 zemalja, pet manje nego na posljednjim izborima 2009. godine.

Za hrvatske birače u inozemstvu u nedjelju, 28. prosinca otvara se ukupno 90 biračkih mjesta.

(Hina) xvil/xrmav yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙