FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI: u Australiji počinju izbori za hrvatskog predsjednika

Autor: mudi
ZAGREB, 27. prosinca 2014. (Hina) - Otvaranjem birališta u Australiji u subotu, u 21 sat po našem vremenu, počinju šesti predsjednički izbori od stjecanja hrvatske neovisnosti - birači ce odlučiti kome dati povjerenje da idućih pet godina vodi državu: Kolindi Grabar-Kitarović (HDZ), Ivi Josipoviću (SDP), Milanu Kujundžiću (Savez za Hrvatsku) ili Ivanu Sinčiću (Živi zid).

Birališta se u 21 sat otvaraju u Canberri, Sydneyu i Melbournu, u 23 sata u Japanu, u ponoć u Perthu u Australiji te u Kini, kaže potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Aleksandra Jozić Ileković. Posljednje će se otvoriti biralište u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po našem vremenu.

Osim u domovini, hrvatski predsjednik birat će se u još 50 zemalja, pet manje nego na posljednjim izborima 2009. godine. Izbora ovaj put neće biti u Libiji, Maleziji, Peruu, Siriji i na Novom Zelandu.

Za hrvatske birače u inozemstvu u nedjelju, 28. prosinca otvara se 90 biračkih mjesta, što je 160 mjesta manje nego na izborima prije pet godina, ovoga puta glasovat će se samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Najviše biračkih mjesta, 15, otvara se u Bosni i Hercegovini - dva u Sarajevu, deset u Mostaru, dva u Tuzli i jedno u Banjoj Luci.

U Njemačkoj, gdje živi brojna hrvatska zajednica, moći će se glasovati na 13 mjesta, po jedno je određeno u Berlinu, Duesseldorfu i Hamburgu, dva u Frankfurtu, tri u Muenchenu te pet u Stuttgartu.

U Austriji će se moći glasovati samo u Beču, u Švicarskoj u Bernu i Zuerichu, u Italiji u Rimu, Milanu i Trstu, u Srbiji samo u Beogradu i Subotici.

U Australiji se, kako je spomenuto, može glasovati na četiri mjesta, a isto toliko otvorit će ih se i u Sjedinjenim Državama - u Washingtonu, Chicagu, New Yorku te u već spomenutom Los Angelesu.

(Hina) xum yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙