FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAMPANJA - Posljednje sučeljavanje predsjedničkih kandidata na HTV-u

Autor: ibob
ZAGREB, 26. prosinca 2014. (Hina) - Predsjednički kandidati Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Ivo Josipović (SDP), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) sučelili su se u petak navečer u programu HTV-a, svega nekoliko sati prije izborne šutnje, koja počinje u ponoć i traje do zatvaranja birališta u nedjelju, 28. prosinca.

Kandidati su, među ostalim, komentirali propovijed kardinala Josipa Bozanića o "ideolozima razvaline", koju Grabar Kitarović smatra usmjerenom protiv aktualne vlasti. "Mislim da je riječ o aktualnoj vladi, koja je nesposobna i bešćutna prema građanima i prema korijenima ove države", kazala je. U kardinalovim riječima Josipović prepoznaje "one koji su pljačkali Hrvatsku od njezina nastanka", a smatra da je najviše takvih iz vremena Ive Sanadera i njegovih dviju vlada, dok Kujundžić i Sinčić "ideologe razvaline" prepoznaju u dvjema velikim strankama, SDP-u i HDZ-u.

Kandidati nemaju saznanja o liječnicima iz Srbije koji bi trebali raditi pobačaje u hrvatskim bolnicama, o čemu je na polnoćki u braniteljskom šatoru govorio studentski kapelan Damir Stojić, a Josipović je Stojića optužio za huškanje i pokušaj dizanja tenzija.

Grabar-Kitarović: moj program utemeljen je na stvarnosti

Sinčić je još jednom ponovio optužbe da su stvarni vlasnici dionica INA-e Ivica Todorić, Franjo Luković, Ante Vlahović, Nikica Valentić i Franjo Gregurić. Ustvrdio je da ima dokumete koji to dokazuju te pozvao DORH da ih istraži. Ostali kandidati kazali su kako nemaju takve informacije. Grabar Kitarović je podsjetila da je restrukturiranje INA-e počelo još za vlade Ivice Račana, a dodala je da kao ministrica nije sudjelovala u prodaji INA-e te za podatke o kojima govori Sinčić nije čula. Josipović je kazao da je čitao o tome što Sinčić govori, ali i naglasio kako sumnja u tvrdnju da MOL čuva dionice za neke osobe iz Hrvatske. Kujundžić je pak dodao da je riječ o ozbiljnim navodima koje treba provjeriti.

Svim kandidatima ponuđeno je da ukratko iznesu po čemu se njihov predsjednički program razlikuje od drugih.

Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je da je njezin program utemeljen na stvarnosti i onom što je čula od građana, a Josipović da njegov program donosi ogromne reforme u demokratskom pristupu, novu regionalizaciju i gospodarstvo koje bi trebalo smanjiti siromaštvo. Pritom će, kaže, koristiti najsnažniji instrument koji predsjednik ima, a to su promjene Ustava. Odbacio je tumačenje da obmanjuje birače tvrdnjama da će promjene Ustava omogućiti gospodarski napredak, kao i tvrdnje da želi veće ovlasti. "Ne znam gdje ste to pročitali, nema jačih ovlasti, osim one po kojoj bi predsjednik mogao vratiti u raspravu zakon koji smatra neustavnim, ali i dalje je zadnja na Saboru", objasnio je Josipović.

Kujundžić: ja sam slobodan

Na najave Kolinde Grabar Kitarović da će kao predsjednica sazvati zajedničku sjednicu s Vladom, ocijenio je kako su takve sjednice disfunkcionalne te da ta mjera nikada nije polučila rezultate, na što je Grabar Kitarović podsjetila da je bivši predsjednik, dok je ona bila u Vladi, dva puta sazvao sjednicu na kojoj se raspravljalo o problemima u Hrvatskoj.

Sinčić je kazao kako ga od drugih kandidata razlikuje to što "govori o tome što narod boli" te ponovio da će građanima vratiti opljačkano u pretvorbi i privatizaciji, a državi monetarni suverenitet. Odbacio je tumačenje da bi odbijanje mandatara za sastavljanje vlade na temelju izbornih rezultata značilo diktaturu. "Kako bih mogao dati mandat Karamarku, kad se njegovoj stranci sudi", upitao je Sinčić i dodao kako bi "radije da izbije ustavna kriza, nego da te stranke ponovno duđu na vlast".

Kujundžić je ustvrdio kako je, za razliku od protukandidata, slobodan, optuživši Grabar Kitarović da je "od početka svoje katijere bila pod patronatom Ive Sanadera, Stjepana Mesića, Budimira Lončara i Trilaterale". Josipovića je pak prozvao za "lex Perković" te "čuvanje očeva i Udbe".

Odbacujući njegove optužbe, Grabar Kitarović je naglasila kako njome nitko ne manipulira. Kao vlastite prednosti navela odlučnost i neovisnost, a kao manu to što sebi i drugima oko sebe postavlja "možda previše visoke standarde", ali i dodala da tu "manu" kompenzira timskim radom i uvažavanjem mišljenja drugih.

Josipović: nije bilo većih grešaka u mom mandatu

Na Kujundžićeve optužbe reagirao je i Josipović, ustvrdivši da protukandidat insinuira. "Mogao bih i ja s facebooka naći nešto protiv njega, ali to ispod razine ove emisije", rekao je.

Na pitanje što mu je najveća pogreška u mandatu na isteku, Josipović je kazao kako je "možda trebao jedno malo vrijeme da razumije kako funkcioniraju neki mehanizmi u politici". "U politiku sam ušao kao profesor, no sudeći po podršci građana, vjerujem da velikih pogrešaka nije bilo", kazao je Josipović, ocijenivši mandat "apsolutno zadovoljavajućim". Da Josipović nije imao većih grešaka misli i Grabar Kitarović. "Lako je ne raditi i ne griješiti. Većih pogrešaka nije bilo, ali ni pomaka, nije bilo otvaranja pitanja, kritika vlade ni činjenja", kazala je.

Grabar Kitarović je odbila odgovarati na pitanja o diplomskom radu glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, a uvjerena je da je cijela tema isforsirama kako bi se odvratilo pažnju javnosti s duboke ekonomske krize u zemlji. Dodala je da Brkić za funkciju koju obnaša ne treba visoko obrazovanje te naglasila kako glavni tajnik HDZ-a nije dio njezine kampanje.

Sinčić: braniteljima naštetili bankari i tajkuni

Sinčić je pak objasnio zašto je dao intervju Josipu Klemmu pred šatorom u Savskoj, u kojem branitelji prosvjeduju više od dva mjeseca. "Otišao sam tamo dati podršku braniteljima kao populaciji kojoj su naštetili bankari i tajkuni, nemam nikakve osobne veze s Klemmom", kazao je Sinčić, izrazivši žaljenje što je Klemm donirao kampanju HDZ-ove knadidatkinje. "Žao mi je zbog toga, ako se doista bori za branitelje, nije trebao to učiniti", rekao je.

Na pitanje koji su političari na njega ostavili pozitivan dojam, Josipović je naveo ministre Vesnu Pusić, Miranda Mrsića i Predraga Matića, na što je reagirao Kujundžić, optuživši Josipovića da je, zajedno s Vesnom Pusić "u Dansku i Dueseldorf poslao ljude koji su radili u Udbi".

Događaje oko "lex Perkovića" Josipović ne vidi kao sukob s Njemačkom, a ustvrdio je da je prvi u Hrvatskoj govorio protiv donošenja takvog zakona o pravosudnoj suradnji. Njegovo mišljenje ne dijeli Grabar Kitarović. "To jest bio sukob s Njemačkom", ustvrdila je HDZ-ova kandidatkinja i dodala kako je Hrvatska, ako je mislila da Perkovića ne treba izručiti, to trebala riješiti tijekom pregovora s EU, "a ne pregovarati s figom u džepu". I Kujundžić smatra da je taj slučaj Hrvatskoj nanio nesagledivu štetu, a uvjeren je da su u donošenju spornog zakona sudjelovali i Josipović i premijer Zoran Milanović.

Kandidati su odgovarali i na pitanje što će raditi ako ne uspiju na predsjedničkim izborima. Sinčić je kazao da će nastaviti raditi za jednu privatnu tvrtku, Kujundžić da će nastaviti liječnički posao, a Josipović da se nakon drugog mandata namjerava vratiti profesorskoj karijeri. Grabar Kitarović kazala je pak kako je usredotočena na izbore, a da će nakon njih razmišljati o ostalom. Odgovorila je i kako u planu nema ništa konkretno te da su sve opcije koje "vise u zraku" kratkoročne. "Uvijek sam se snašla u životu", naglasila je.

(Hina) xibob yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙