FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje Međunarodnog dana planina - 11. prosinca

Autor: dsta
ZAGREB, 11. prosinca 2014. (Hina) - Međunarodni dan planina, koji se obilježava 11. prosinca, ove je godine u znaku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a s tim u vezi iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju uvođenje oznake "planinski proizvod", čime se, uz druge mjere, želi zaustaviti i ublažiti napuštanje planinskih područja kao mjesta stanovanja i bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

Međunarodni dan planina obilježava se na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda donesene 2003. godine. Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), kao vodeća institucija za njegovo obilježavanje, naglašava da je planinska poljoprivreda zapravo poljoprivreda obiteljskih gospodarstava. Zato je ovogodišnji Međunarodni dan planina u znaku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Planinska područja u Hrvatskoj se prostiru u svih sedam primorskih te u tri kontinentalne županije. Iznad 700 metara nadmorske visine nalazi se 1.218 poljoprivrednih gospodarstava, i koristi se 9.055,98 hektara poljoprivrednog zemljišta u 9.190 ARKOD parcela, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju kako je posebnost života u planinskim područjima prepoznala i Europska unija, koja je propisala mogućnost posebnog označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji dolaze s tih područja uredbama o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i u pogledu uvjeta uporabe neobavezne oznake kvalitete "planinski proizvod".

Ministarstvo poljoprivrede, u nacrtu prijedloga zakona o poljoprivredi koji je u proceduri donošenja, dalo je zakonsku osnovu za donošenje pravilnika kojim će se urediti način i postupak dobivanja oznake "planinski proizvod".

Time se, uz druge mjere poljoprivredne politike, želi zaustaviti i ublažiti napuštanje planinskih područja, kao mjesta stanovanja i bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

Označavanjem proizvoda oznakom "planinski proizvod" želi se skrenuti pozornost potrošačima da prepoznaju njihovu posebnost, kao i ojačati svijest da planinska poljoprivreda doprinosi vrijednostima koje su od vitalne važnosti za sve stanovnike, ne samo one u planinskim područjima, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙