FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUVI: muzeji-video-film kao mjesto susreta muzeja i filma

Autor: agrb
ZAGREB, 5. prosinca 2014. (Hina) - S pedesetak dokumentarnih filmova i dvadesetak prezentacija koji pokrivaju širok spektar muzejskih sadržaja u petak se u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti održava peto izdanje manifestacije MUVI: muzeji-video-film, mjesto susreta filma i muzeja kojemu je cilj popularizacija audivizualnih i mrežnih projekata u muzejima i srodnim institucijama.

U organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) prikazuju se filmovi nastali u hrvatskim i svjetskim muzejima, a iskustva i znanja na tom području sudionici razmjenjuju putem predavanja, radionica, prezentacija sličnih manifestacija, razgovore s kustosima filmskih zbirki. Ove godine pokrenut je i program "MUVI lab: pitanja-iskustva-prepreke" koji će predstaviti desetak recentnih multimedijskih i web projekata, kao četvrti tematski blok, uz program predstavljanja filmova, srodnih manifestacija i europskih projekata.

Filmski program dijeli se u osam sekcija - muzeji i umjetnici, stalni postavi, izložbe, manifestacije/akcije/radionice/projekti, etnografska istraživanja, edukativna djelatnost, zaštita i filmovi nastali u produkciji inozemnih muzeja, a ove su godine to filmovi iz muzeja Škotske, Kine, Portugala i Slovenije.

Manifestacija je pokrenuta 2006. s idejom da spojimo muzeje i filmove te pokažemo muzejsku produkciju, počeli smo kao mala komorna smotra domaće produkcije u MDC-u, , no s vremenom smo počeli uvrštavati i filmove iz svjetskih muzeja i idemo u međunarodnom smjeru, rekla je Lada Dražin-Trbuljak, autorica projekta.

Iz bloka predstavljanja europskih projekata i srodnih manifestacija izdvojila je prezentaciju međunarodnog festivala za audiovizualnu i multimedijsku prezentaciju muzeja i baštine FIAMP te natjecanja "Heritage in Motion", zajednički projekt Europa Nostre i Europske muzejske akademije. Od nacionalnih festivala predstavlja se ETNOFilm Etnografskog muzeja Istre i Međunarodni festival arheološkog filma Split.

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, izrazila je zadovoljstvo što se manifestacija održava u Muzeju suvremene umjetnosti, s obzirom na to da je on, ustvrdila, među ostalim i izgrađen kako bi mogao prezentirati programe vezane uz muzejsku i muzeološku struku.

Prikazivački program otvorila je serija inozemnih filmova, "Moj Delhi, moj Glasgow" Davida Scotta otkriva što je sve indijska kultura donijela u taj škotski grad, portugalski muzej Museu da Comunidade Concelhia da Batalha predstavlja se kratkim filmom "Otkrivanje osjeta" Carlosa M. Barrosa o muzejskoj akciji provedenoj u povodu Svjetskog dana Brailleova pisma, dokumentarac "Gospodin I.M. Pei i Suzhou muzej" se bavi američkim arhitektom kineskog porijekla Ieoh Ming Peijom, a "Čas alikvotnih delcev" Mihe Vipotnika nastao je o 90. obljetnici Slovenskoga etnografskog muzeja.

Produkcija hrvatskih muzeja prikazuje se u tematskom bloku "Umjetnici i muzeji", što je serija filmova Bojana Gagića i Ivana Marušića Klifa te filmova nastalih kao dokumentacija priprema izložaba umjetnika, Borisa Demura i Vaska Lipovca. Među ostalim, "Richterov pogled" Bojana Gagića iz produkcije MSU-a donosi pogled u park skulptura ispred Richterove kuće na Vrhovcu, "Šetnja muzejom" Borisa Šepera vodi kroz stalni postav jedinstvenog Muzeja antičkog stakla u Zadru, a kratki film Muzeja automobila Ferdinanda Budickog predstavlja izložbu "Život kako ga piše 'Spaček' - 65 godina ljubavi".

Predstavit će se europski projekti "eCultvalue" i" eCultobservatory", te internetska stranica www.museums.eu koja sadrži oko deset tisuća europskih muzeja i galerija, a u programu "MUVI lab: pitanja-iskustva-prepreke" 3D animacije, hologrami, 3D mapping, mobilne aplikacije, virtualne izložbe, webstranice i blogovi te interaktivne instalacije.

Filmskom programu u četvrtak je prethodila edukativna platforma namijenjena stručnim djelatnicima, posvećena postojećem stanju i projektima vezanima uz audiovizualnu dokumentaciju i prezentaciju, zbirkama filma, oblicima komunikacije i prezentacije video i filmske građe i dokumentacije.

(Hina) xagrb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙