FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hokej prilika za povezivanje hrvatskih i finskih gospodarstvenika

Autor: mpuk
ZAGREB, 19. studenog 2014. (Hina) - Po prvi put jedan finski hokejaški klub dolazi u Zagreb, klub Jokerit iz Helsinkija, koji će odigrati utakmicu s Medveščakom, a tu prigodu iskoristit će i finski gospodarstvenici, inače sponzori tog kluba, koji će se na dan utakmice sastati sa hrvatskim gospodarstvenicima na poslovnom skupu "Hokej povezuje business".

Ta dosad najveća delegacija finskih gospodarstvenika sudjelovat će na poslovnom skupu 22. studenog na kojem će se sastati s hrvatskim gospodarstvenicima i upoznati s mogućnostima poslovanja u Hrvatskoj. Organizatori skupa su Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Veleposlanstvo Republike Finske u Hrvatskoj, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u HGK.

"Imidž Finske u Hrvatskoj je vrlo pozitivan, a i finske tvrtke koje već posluju u Hrvatskoj, njih oko 15, imaju pozitivna iskustva. Iako već postoje veze između dvije zemlje, moguće ih je poboljšati kako na području trgovine, ulaganja, tako i u turizmu", istaknuo je Timo Rajakangas, veleposlanik Finske u Hrvatskoj.

Kao prednost istaknuo je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, kojim je postala dijelom zajedničkog tržišta i od kojeg će sigurno u doglednom vrijeme imati koristi.

Predsjednik KHL Medveščak Zagreb Damir Gojanović kazao je da se za ovakav model povezivanja gospodarstvenika klub Medveščak zalaže od početka i da je sport dobra prilika za gospodarsku diplomaciju. "U zemljama u kojima igra Medveščak hokej je sport broj jedan i oko tih momčadi se okupljaju vodeći biznismeni. Hrvatska bi trebala iskoristiti taj potencijal", rekao je.

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene između Finske i Hrvatske 2013. iznosila je 51,3 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine 21 milijun eura.

Hrvatski izvoz u Finsku prošle je godine iznosio 15,9 milijuna eura, a uvoz 35,4 milijuna eura. Najviše je Hrvatska u Finsku 2013. izvozila kotlove za proizvodnju pare, električne transformatore i dijelove za električne motore, a iz Finske uvozila električne aparate za žičnu telefoniju i oklopna borbena vozila.

U 2013. je oko 55.000 Finaca posjetilo Hrvatsku, što je 40 posto više nego godinu ranije. Značajnija finska ulaganja u Hrvatsku i obratno nisu zabilježena.

Na poslovnom skupu sudjelovat će predstavnici devet finskih tvrtki koje se bave proizvodnjom sportske opreme, pružanjem usluga zračnog prijevoza, prodajom opreme za grijanje, proizvodnjom slatkiša, proizvodnjom rasvjetnih tijela, pružanjem usluga vodoinstalacije, turističkim uslugama te popravcima asfalta.

(Hina) xmpv yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙