FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija u EU blago ojačala; Hrvatska na razini prosjeka EU-a

Autor: gple
LUXEMBOURG/ZAGREB, 14. studenog 2014. (Hina) - Godišnja inflacija u 28 zemalja Europske unije blago je ojačala u listopadu, nakon što je u prethodnom mjesecu dotaknula najnižu razinu u pet godina, a u Hrvatskoj je bila na razini prosjeka EU-a, izvijestio je u petak europski statistički ured.

U prošlom je mjesecu godišnja inflacija u 28 zemalja Europske unije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) ojačala na 0,5 posto, nakon što je u prethodnom mjesecu kliznula na najnižu razinu u više od pet godina, od 0,4 posto.

Među zemljama EU-a negativne godišnje stope inflacije mjerene HICP-om zabilježile su u prošlom mjesecu Grčka, od 1,8 posto, Bugarska, od 1,5 posto, Mađarska i Poljska, od 0,3 posto, i Španjolska, od 0,2 posto.

Najviše pozitivne stope inflacije zabilježile su Rumunjska, od 1,8 posto, Austrija, od 1,4 posto, i Finska, od 1,2 posto.

Hrvatska je s godišnjom stopom inflacije mjereno HICP-om od 0,5 posto bila na razini prosjeka EU-a. Time je rast cijena više nego udvostručen u odnosu na prethodni mjesec kada su prema podacima Eurostata cijene porasle najslabijim tempom od travnja, od samo 0,2 posto.

Godišnja je inflacija blago ojačala i u eurozoni, na 0,4 posto, s 0,3 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu.

Najsnažniju je potporu rastu cijena u zoni primjene jedinstvene europske valute u prošlom mjesecu pružilo poskupljenje ugostiteljskih usluga, blago nadjačavši pojefinjenje goriva.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙