FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turističke agencije bilježe porast prodaje skijaških aranžmana

Autor: tmis
ZAGREB, 16. studenog 2014. (Hina) - Turističke agencije u Hrvatskoj privode kraju razdoblje intenzivne prodaje skijaških aranžmana za predstojeću sezonu, za koju su neke od njih ostvarile i do 30 posto veću prodaju u odnosu na prošlu godinu, što dijelom objašnjavaju bogatijom ponudom, ali i ranijim početkom prodaje.

Iz agencije Atlas ističu da unatoč visokom rastu prodaje skijaških aranžmana u zadnje vrijeme, ipak procjenjuju da će porast do kraja sezone biti nešto manji, oko 20 posto, jer su ove godine i puno ranije nego prije objavili ponudu, pa su i rezervacije i prodaja krenuli ranije.

Voditeljica Atlasovih korporativnih komunikacija Nikolina Frklić u razgovoru za Hinu ističe da je za sada teško predvidjeti hoće li slijedom porasta prodaje iz Hrvatske ove godine na skijanje više građana nego prije, jer je do točnog podatka o broju skijaša praktički nemoguće doći, no kaže i da ipak neće biti znatnijih promjena u odnosu na prošlu godinu.

Do sada se broj putnika iz Hrvatske na skijaške destinacije u inozemstvu najčešće procjenjivao na otprilike 150 do 200 tisuća, s time da osim preko agencija veliki dio njih putuje i u individualnoj i/ili organizaciji sportskih klubova, udruga i drugih.

Velike poraste prodaje skijanja ove godine Frklić objašnjava prije svega većom ponudom, kao i brojem Atlasovih klubova s organiziranom školom skijanja, ali i dobrim odazivom na tzv. first minute ponude (s popustima) te znatno ranijom mogućnošću rezervacije skijanja (od 1. lipnja).

Sa svojim su partnerima na skijaškim destinacijama u inozemstvu ove godine, kako kaže, uspjeli dogovoriti i posebne akcije s ciljem većeg odaziva skijaša iz Hrvatske, koji i dalje najviše ta putovanja plaćaju obročno ili uz veći popust otplaćuju prije polaska.

Za cijene kažu da su slične prošlogodišnjim te da se najviše traže tjedni aranžmani i oni u vrijeme zimskih školskih praznika u Hrvatskoj, uz napomenu da se kao i prije u kreiranju ponude velika pažnja posvetila glavnom hrvatskom skijaškom tjednu, od 3. do 10. siječnja.

Najviše skijaša u Atlasu tradicionalno bilježe s područja Zagreba i okolice, zatim iz Istre i s Kvarnera, a kaže i da ove godine primjećuju i znatne pomake u broju skijaša iz Slavonije.

Skijanje jedino svjetlo u poslovanju agencija

Porast prodaje skijanja u odnosu na prošlu godinu od oko 25 posto bilježe i u zagrebačkoj agenciji Kompas, čiji direktor Ivan Pukšar naglašava da je to trenutno i jedino 'svjetlo na kraju mračnog tunela' u kojem se, kako kaže, nalaze turističke agencije zbog niza otežavajućih uvjeta poslovanja, među kojima su svakako najveći pritisak porezi i druge naknade. One im 'pojedu' gotovo sav prihod i onemogućavaju ijedno važnije ulaganje u proizvode, navodi.

Za porast prodaje skijanja ove godine u Hrvatskoj kaže da zapravo ne razumije zašto se događa, jer sve drugo ne ide dobro, a objašnjenje vidi jedino u, kako kaže, 'žilavosti' skijaša i njihovoj ljubavi prema snijegu, te također u kvalitetnijoj ponudi. Ove godine trend je kod njih i 'veliki povratak apartmana' odnosno potražnje za tom vrstom smještaja, za razliku od prošlih godina kada su hoteli bili zanimljivi. Apartmani su jefitniji oblik smještaja i uživanja na snijegu.

Osim Austrije i Italije, koje nose najviše bukinga, tu je i Slovenija, koja uglavnom stagnira na oko 15 posto udjela, a ostalo otpada na Francusku, dok primjerice za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju nema zanimanja unatoč povoljnijim cijenama.

I Pukšar smatra da trenutno veliki porast prodaje skijanja neće ostati za cijelu ski sezonu, a dodaje i da su cijene na razini lanjskih bez nekih većih povećanja i sniženja jer se tu radi o klasičnoj ponudi gdje nema većih odstupanja ni nekih novih trendova, osim već spomenute nešto veće potražnje za apartmanima i Italijom.

Za snijeg kaže da se ne treba brinuti jer ako ga ne bude prirodno, na svim će se destinacijama umjetno napraviti.

Tatjana Miščančuk

(Hina) xtam ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙