FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP ratificirao sporazum o pridruživanju Moldavije i EU-a

Autor: svuk
BRUXELLES, 13. studenog 2014. (Hina) - Europski parlament dao je u četvrtak pristanak na sporazum o pridruživanju između EU-a i Moldavije, koji uključuje i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini.

Za sporazum je glasovalo 535 zastupnika, protiv je bilo 94, a suzdržanih 44.

"Ratifikacija sporazuma predstavlja jasno priznanje za uspjeh Moldavije u procesu političkih i ekonomskih reformi", rekao je parlamentarni izvjestitelj za Moldaviju Petras Auštrevičius.

Sporazum još moraju potvrditi parlamenti Moldavije i svih 28 zemalja članica.

U pratećoj rezoluciji koja je izglasana kaže se da potpisivanje i ratifikacija ovoga sporazuma ne predstavljaju konačni cilj u odnosima Moldavije s EU-om.

Europski parlament je također istaknuo da se sporazum o pridruživanju odnosi na cjelokupni, međunarodno priznati teritorij Moldavije, što uključuje i Pridnjestrovlje, samoproglašenu republiku s oko 60 posto ruskog stanovništva, koja je proglasila odcjepljenje 1992. godine, a koju međunarodna zajednica ne priznaje.

U rezoluciji je Rusija pozvana da poštuje teritorijalnu cjelovitost Moldavije i njezine europske aspiracije te osuđuju ponašanje Moskve, koja je zabranila uvoz većine proizvoda iz Moldavije.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙