FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 36. Zagreb Salon - fokus na umjetničkim fotografijama

Autor: agrb
ZAGREB, 11. studenog 2014. (Hina) - Međunarodna izložba fotografije 36. Zagreb Salon, na kojemu je izloženo 310 najboljih fotografija domaćih i svjetskih autora, otvoren je u utorak u zagrebačkom Muzeju Mimara, a u skladu s tradicijom te važne fotografske manifestacije koja seže u 1910. godinu fokus je na umjetničkim fotografijama.

Izloženo je dosta impresionističkih i apstraktnih fotografija, umjetnički radovi visoke kvalitete što je karakteristika salona koji prednost daje umjetničkom dojmu naspram klasičnih fotografija na koje smo navikli, a koje bilježe tragičnu stranu života i time diraju u dušu, rekao je za Hinu Damir Tiljak, predsjednik Fotokluba Zagreb, koji organizira izložbu.

Ove je godine odabrano iznimno puno dobrih fotografija, bilo je teško odlučiti o najboljima među njima, pa su i izvrsne i one koje nisu dobile neku nagradu ili pohvalu, ustvrdio je Tiljak, dodavši da će dio biti izložen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u Muzeju grada Šibenika.

Po njegovim riječima, Zagreb salon je nešto poput fotografskog lakmus papira koji jednostavno ukazuje na umjetničke i tehničke trendove, te nedvojbeno spada među najvažnija fotografska događanja u ovom dijelu Europe.

Tiljak kaže kako je veliku ulogu za tako dobro ovogodišnje izdanje imao žiri čiji su članovi bili visokoeducirani na području fotografije, urednici časopisa, nagrađivani i aktivni fotografi, koji su još jednom potvrdili da bez osobnog ulaganja u područje fotografije nema adekvatnih rezultata.

U žiriju su bili Vinko Šebrek, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb s počasnim zvanjem umjetnika i odličnika za posebne zasluge Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (FIAP), Leena Saarela, izvršna urednica magazina Kamera-lehti iz Finske te Milan Živković, glavni i odgovorni urednik časopisa ReFoto iz Srbije. Oni su radove za Salon izabrali između njih 2177 prijavljenih 203 autora iz 39 zemalja, a nakon žiriranja primljeno je 166 autora i 754 fotografije, od čega se izlaže 310 najboljih.

Na otvorenju su objavljeni i ovogodišnji pobjednici Zagreb salona.

Plavu značku FIAP-a za najboljeg fotografa osvojio je Pantelis Kranos s Cipra za crno-bijelu fotografiju potopljenog ribarskog broda, a Grand Prix Fotokluba Zagreb Hengki Lee iz Indonezije za kolekciju "Soul Melodia" koja prikazuje siluete rock glazbenika. Trofej Grada Zagreba dobio je Milan Malast iz Slovačke za fotografiju "Apokalypsa in the Tatras".

Plakete za pojedinačne crno-bijele fotografije FIAP-a dobili su Mohamed Alnaser iz Saudijske Arabije (zlatnuu), Trond M. Skaret iz Norveške (srebrnu) i Ernst Pini iz Njemačke (brončanu). Počasna vrpca FIAP-a dodijeljena je Nirmalyi Bhattacharye, Blanki Vrgoč, Sandoru Hodosu, Michele Van Eenoo i Draženu Tiriću.

Za pojedinačne fotografije u boji plakete su dobili redom Petar Sabol iz Hrvatske, Mohd Khorshed iz Kuvajta i Maciej Duczynski iz Poljske, a Počasne vrpce Valentina Bunić, Manfred Kluger, Mamdooh Alsaleh, Hengki Lee i Toni Hnojčik.

Za kolekcije fotografija dobitnici plaketa su Boris Godnič iz Slovenije, Pantelis Kranos s Cipra, Neda Rački iz Hrvatske, a Počasnih vrpca Zvonimir Rendeli, Manfred Eiszner, Ivana Planinić, Jaroslav Klasek i Jozsef Roncsak.

Fotoklub Zagreb dodijelio je za pojedinačne crno-bijele radove Zlatnu plaketu Mati Zemanu iz Hrvatske, srebrnu Vedrani Domazet iz Hrvatske, a brončanu Joaou Tabordi iz Portugala. Diplome su dobili Romos Kotsonis, Željko Krčadinac, Ištvan Virag, Ahmed Alibrahim i Carl Cutland.

Za pojedinačne fotografije u boji plaketama nagrađeni su hrvatski fotografi Mario Miličević, Zvonko Radičanin i Nenad Martić, a diplome su dobili Nereo Bjelovučić, Alfred Mikus, Samanta Krivec, Sanja Baljkas i Veli Aydogdu.

Zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu Fotokluba za kolekcije fotografija dobilo je troje domaćih autora, Sandra Štimac, Robert Mataković i Roberto Pavić, a diplome Vesna Đukić, Swarnendu Ghosh, Nenad Šaljić, Goran Mehkek, Dren Butković i Ivana Pavlović.

U Muzeju Mimara će do 28. studenog biti izloženo 160 fotografija, među kojima je većina nagrađenih i pohvaljenih radova, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici njih sto (od 11. do 25. studenog), a u Muzeju grada Šibenika, od 27. studenog do 14. prosinca, pedeset fotografija.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙