FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Procjenjuju se štete od poplava u Gunji i Rajevom Selu

Autor: zdra
ŽUPANJA, 11. lipnja 2014. (Hina) - Stručne ekipe koje rade na dezinfekciji, dezinsekciji i procjeni šteta na poplavljenim područjima županjske Posavine završile su posao u Račinovcima, a sada taj posao nastavljaju obavljati u Gunji i Rajevom Selu, potvrdio je danas ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić.

"Uputili smo prošlih dana apel mještanima tih sela da dođu svojim kućama i čini se da su čuli naš poziv, dolaze svojim kućama i pomažu ponajprije svojom prisutnošću kako bi mogli provesti mjere procjene šteta", kazao je Perinić dodajući da još nisu zatvoreni dijelovi nasipa kod Rajevog Sela i Račinovaca koji je Sava probila polovicom svibnja te poplavila dio županjske Posavine.

Po njegovim riječima, Hrvatske vode rade na inženjerijskim rješenjima kako bi se probijeni dijelovi nasipa zatvorili, a procjenjuje se da bi se to trebalo dogoditi tijekom ljeta.

Perinić je također naveo kako kroz probijeni dio nasipa kod Račinovaca još uvijek vode, koje su 17. lipnja poplavile to selo, istječu u Savu.

O kakvim je razmjerima poplave riječ govori i podatak da su Račinovci, kada je nasip popustio, bili potopljeni vrlo brzo, a visina vode dosezala je u pojedinim dijelovima sela i nekoliko metara. Bilo je potopljeno gotovo svih 450 domaćinstava u kojima živi oko 800 stanovnika o oni su evakuirani. Pod vodom je ostalo i oko 2000 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 1000 hektara šuma u tome kraju.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u 10 sati iznosio je 242 centimetra što je za 9,5 metara niži vodostaj od povijesnog maksimuma koji je kod toga grada zabilježen 17. svibnja, kada je vodostaj dosegnuo razinu 1191 centimetar. Bitno je smanjena i brzina protoka Save kod Županje. Trenutačno iznosi 964 prostorna metra u sekundi dok je 17. svibnja Sava pored toga grada protjecala brzinom od čak 5500 prostornih metara u sekundi.

(Hina) xzdra ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙