FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zmajlović s načelnicima poplavljenih općina razgovarao o sanaciji otpada

Autor: zdra
ŽUPANJA, 1. lipnja 2014. (Hina) - Situacija na poplavljenim područjima je još uvijek teška iako se voda povlači i trebat će puno rada, energije i dobre volje da se to područje očisti nakon što se savske vode povuku, ocijenio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon što je u Županji razgovarao s načelnicima poplavljenih općina županjske Posavine i direktorima komunalnih poduzeća o sanaciji otpada.

Prethodno je Zmajlović u izaslanstvu Vlade, koje je predvodio premijer Zoran Milanović, obišao poplavljenu Gunju.

"Vlada je tu na raspolaganju, ali još nam je dobro došla pomoć svih koji nam mogu pomoći", kazao je Zmajlović izvijestivši da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u dogovoru s načelnicima poplavljenih općina u županjskoj Posavini i direktorima komunalnih poduzeća osiguralo dovoljan broj ljudi i strojeva koji će raditi na prikupljanju i odvoženju komunalnog otpada s poplavljenih područja.

Kazao je i da na poplavljenim područjima još uvijek postoji opasnost od mogućih zaraza i ugroze okoliša zbog čega su i propisane određene mjere i dane jasne upute i građanima i komunalnim poduzećima kako se ponašati i što činiti pri dodiru s otpadom i kako s njim postupati. Po njegovim riječima, vrlo opasno može biti zbrinjavanje mulja koji će se odlagati na za to već određene lokacije. Nakon što se površine očiste od mulja, provest će analiza tla na temelju koje će se odrediti i način sanacije tih područja.

Na pitanje novinara, kako mogu poljoprivrednici poplavljenih područja biti sigurni da zemlja koju namjeravaju zasijati nije zagađena, ministar Zmajlović je kazao da će se i u tom slučaju uzimati uzroci tla kako bi se analizirali te će se za svaku pojedinu površinu odrediti je li pogodna za kultiviranje kao poljoprivredna površina.

Po riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Muellera, Fond će preuzeti sve troškove komunalnog zbrinjavanja otpada s poplavljenih područja, a za što je već rebalansom proračuna Fonda osigurano oko 50 milijuna kuna. Fond će o svom trošku sanirati i deponij u Gunji te napraviti novu plohu na odlagalištu u Županji na koji će se zbrinjavati otpad s poplavljenih područja.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙