FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problem minskih polja u regiji rješavati suradnjom i uz potporu EU

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. svibnja 2014.(Hina) - Direktor Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec ocijenio je u petak kako se opasnost koju predstavljaju minska polja u regiji može otkloniti samo zajedničkim angažiranjem svih neposredno ugroženih država ali i Europske unije, posebice stoga što je i Hrvatska njena članica.

"Iskreno se nadam da je EU raspoznala koja je razina tog problema. Mine definitivno nisu problem samo Hrvatske, nego su definitivno i problem Europske unije", kazao je Jakopec tijekom sastanka predstavnika centara za razminiranje Hrvatske, BiH i Srbije koji je održan u Brčkom.

Stručnjaci procjenjuju kako je oko 900 četvornih kilometara područja, za kojega se pretpostavlja da djelomice skriva mine postavljene tijekom ratova 90-godina prošlog stoljeća, bilo prekriveno vodenim bujicama tijekom svibanjskih poplava u regiji.

Od tog područja na 40 četvornih kilometara nalazila su se odavno registrirana i obilježena minska polja, a poplave su neka od njih pokrenula odnijevši barem dio mina za koje se ne zna gdje su završile.

Admir Orahovac, zamjenik direktora Centra za uklanjanje mina BiH, kazao je kako je međunarodna zajednica već pružila pomoć stavljajući na raspolaganje tehnologiju za snimanje iz zraka, a uz pomoć timova na terenu cilj je utvrditi razinu prijetnje i točno locirati minska polja.

Na sastanku u Brčkom ocijenjeno je kako je te probleme moguće riješiti samo u bliskoj suradnji pri čemu se onda može računati na financijsku potporu EU.

"Ovo je rizik koji je prešao granice svake države i moramo ga zajednički procjenjivati", kazao je Branislav Jovanović, direktor Centra za mine Srbije.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙