FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S poplavljenih područja u županjskoj Posavini na sigurno je sklonjeno nekoliko tisuća grla stoke

Autor: zdra
ŽUPANJA, 26. svibnja 2014. (Hina) - S poplavljenih područja u županjskoj Posavini na sigurno je sklonjeno nekoliko tisuća grla stoke, koja je smještena na više od 150 farmi i domaćinstava, uglavnom u Vukovarsko-srijemskoj, i u manjem broju u Osječko-baranjskoj županiji, potvrdio je rukovoditelj Podružnice Poljoprivredno-savjetodavne službe Vukovar Gordan Sučić.

"Trenutno imamo podatke kako je s stradalih područja zbrinuto 429 krava, 6112 junadi i teladi za čiju nam je ishranu dnevno potrebno 5300 kilograma smjese i 4,5 tona sjena. Zatim imamo 187 krmača i 1622 tovljenika i prasaca koji dnevno pojedu 4400 kilograma smjese, a imamo i nešto konja, ovaca i koza. Hranu raspoređujemo tako da smo izračunali dnevne obroke po grlu po pojedinoj vrsti stoke i trudimo se da isporučimo svima sedmodnevne količine", navodi Sučić.

Po njegovim riječima, vrlo je bitno da se poljoprivredno-savjetodavnoj službi jave svi oni kod kojih je udomljena stoka s poplavljenih područja županjske Posavine kako bi im se mogla isporučiti stočna krava koja se razvozi u pet kamiona koje su službi na raspolaganje stavile Hrvatske šume i Hrvatske ceste.

"Dobili smo skladišta u Banovcima za silažu i sijeno, a u Nijemcima za smjesu i žitarice. Hrane imamo. Životinje su raspoređene na ukupno više od 150 lokacija na kojima se nalazi od po jednog grla stoke do primjerice 200 mliječnih krava, koliko je kod Željka Mitrovića u Berku", navodi Gordan Sučić.

Koliko je stoke bilo na području županjske Posavine u selima koja su stradala u poplavama, nema točnih podataka. Samo na području općine Gunja prije potopa bilo je između tri i četiri tisuća grla stoke, kaže načelnik te poplavljene općine Hrvoje Lucić. Spašeno je oko 60 posto stočnog fonda Gunjanaca, procjenjuje Lucić.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙