FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Carina BiH: I za humanitarne pošiljke potrebna dokumentacija

Autor: rmav
SARAJEVO, 23. svibnja 2014.(Hina) - Carinski postupak nad pošiljkama međunarodne pomoći stradalima od poplava koja je upućena u Bosnu i Hercegovinu provodi se prioritetno, no postoje pravila koja se pritom primjenjuju i ona se moraju poštivati, priopćila je u petak Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNO).

Reagirajući na tvrdnje nekih humanitarnih organizacija i prijevoznika koji su se žalili kako su pošiljke humanitarne pomoći na graničnim prijelazima BiH satima nepotrebno čekale na provedbu carinskog nadzora, iz UNO su pojasnili kako se roba koju oni prevoze ne carini, no da se mora provesti evidencija onoga što se uvozi.

Takvu je odluku početkom tjedna donijelo Vijeće ministara BiH uz obrazloženje kako je se mora znati što se u državu uvozi, a iz UNO navode kako to znači da prijevoznici za humanitarne pošiljke trebaju imati popis s podacima o sadržaju, pošiljatelju i primatelju.

Primatelj pak može biti samo registrirana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH.

Iz dokumentacije koja prati pošiljku međunarodne pomoći također mora biti razvidno da se radi o donaciji, pri čemu to može biti odvojena izjava pošiljatelja ili naznaka na samom popisu robe.

U carinskim ispostavama zastupnik-špediter za pošiljku humanitarne pomoći priprema i podnosi carinsku prijavu za carinski postupak puštanja u slobodan promet s oslobađenjem od plaćanja uvoznih pristojbi.

Pojašnjeno je i kako lijekovi, medicinska sredstva i sredstva za dezinfekciju po uvozu u BiH moraju biti isporučena isključivo medicinskim ustanovama koje provode daljnju distribuciju.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙