FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada FBiH: umjesto Air Tractora sanirnje posljedica poplava

Autor: rmav
SARAJEVO, 22. svibnja 2014.(Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je odustati od planirane kupnje protupožarnih zrakoplova a sredstva koja je osigurala za te namjene planira preusmjeriti za saniranje posljedice katastrofalnih poplava, potvrdio je u četvrtak entitetski ministar financija Anto Krajina.

On je pred Zastupničkim domom parlamenta FBiH iznio vladin prijedlog rebalansa entitetskog proračuna kojim je predviđeno izdvajanje deset milijuna konvertibilnih maraka (oko pet milijuna eura) za otklanjanje šteta nastalih u poplavama.

Ranije su ta sredstva bila izdvojena kako bi se kupili mali protupožarni zrakoplovi tipa Air Tractor. Kupnja tih zrakoplova planirana je nakon što su u proteklim godinama veliki požari uništili ogromne površine šumskog zemljišta a BiH nije bila u stanju da na nepristupačnim terenima spriječi njihovo širenje.

"Sada će netko prigovarati da se odričemo zaštite od požara ali to je sada tako", kazao je Krajina novinarima istaknuvši kako je sada prioritet baviti se posljedicama poplava. Za to će biti izdvojeno dodatnih 2,2 milijuna eura iz tekućih proračunskih rezervi.

Krajina je istaknuo kako bi rebalans proračuna bio nužan i da nije bilo poplava jer je FBiH već ostala bez dijela sredstava koja je trebala dobiti po osnovu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF je ove godine trebao doznačiti FBiH 345 milijuna KM (176,4 milijuna eura) no do sada je uplaćeno je tek 120 milijuna KM (61,3 milijuna eura) a ostatak je "na čekanju" jer BiH nije provela neke od reformi na koje se obvezala stand-by aranžmanom.

Kako bi barem djelomice pokrpala rupu koja se pojavila u proračunu federalna će vlada uzeti oko 75 milijuna KM (38,3 milijuna eura) od Elektroprivrede BiH, BH Telecoma i HT Eroneta te zračne luke u Sarajevu a još od 160 milijuna KM (81,8 milijuna eura) će namaknuti plasiranjem obveznica i trezorskih zapisa.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙