FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodostaj Save opada - nastavlja se borba s nadirućim vodama

Autor: zdra
POSAVSKI PODGAJCI, 20. svibnja 2014. (Hina) - Situacija na poplavljenim područjima nešto je bolja jer snižavanjem vodostaja rijeke Save opada i pritisak koji ta rijeka čini na nasipe, a smanjeno je i prelijevanje preko razrušenog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela, izjavio je večeras obilazeći poplavljeno područje u Posavskim Podgajcima predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, župan Božo Galić.

"Provodimo ovdje sami aktivnosti kako bi ovaj prostor obranili od nadirućih voda s obzirom na to da su Hrvatske vode jutros odustale od branjenja područja općina Vrbanja i Drenovci, što mi nismo prihvatili do kraja i činimo sve u suradnji s vojskom kako bi ipak pokušali zaustaviti vodu da prodre dublje u područje", kazao je Božo Galić izrazivši nezadovoljstvo "vertikalom suradnje s Hrvatskim vodama".

"Mislim da su procjene bile loše, a lošom smatram i odustajanje od druge linije obrane od poplava odnosno branjenja sela općina Drenovci i Vrbanja", ustvrdio je.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako je nezadovoljan i "turističkim" obilascima stradalih područja pojedinih ministara, a poglavito predsjednika Vlade Zorana Milanovića, koji je jučer bio u obilasku poplavljenih područja u Posavini, a da nije, kako je rekao, "našao za shodno sastati se sa članovima vukovarsko-srijemskog županijskog stožera i zahvaliti ljudima angažiranim u obrani".

"Vjerujte da nije bilo običnih ljudi, koji su od Babine Grede, Štitara i Županje do Račinovaca, radili dan i noć na obrani, svi bi bili potopljeni", poručio je Galić.

I načelnik općine Drenovci Jakša Šestić izrazio je nezadovoljstvo organizacijom obrane u nadležnosti Hrvatskih voda dodajući kako je netko odlučio da je prioritet obrane nasip od Slavonskog Broda do Topole iza Bošnjaka.

"Ovo nije taj dio obrane i nije prioritet", kazao je rekavši kako razumije nezadovoljstvo mještana općine što im se plave kuće, ali da općina nije ta koja može utjecati na planove obrane od poplava.

"Zatražili smo danas da se hitno ugrade pumpe na nasipe u Račinovcima i Gunju te da se voda ispumpava s poplavljenih područja nazad u Savu", kazao je navevši kako na području općine Drenovci živi nešto više od 5.000 osoba od kojih je većina i evakuirana.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙