FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge: spasimo životinje u poplavama

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. svibnja 2014. (Hina) - Udruga Prijatelji životinja i ostale udruge apeliraju na nadležne institucije i građane da spase i životinje stradale u poplavama.

"U katastrofalnim poplavama koje proteklih dana haraju Hrvatskom i susjednim državama, osim ljudi, stradale su i brojne životinje. Tijekom evakuacije, neki su uspjeli povesti sa sobom svoje kućne životinje, no mnogi su bili prisiljeni ostaviti i kućne i domaće životinje", priopćila je danas udruga Prijatelji životinja.

Iako iz Stožera obrane od poplava, navode, apeliraju da se spašavaju isključivo ljudski životi, a da se ne vodi računa o životinjama, udruge mole građane da pruže pomoć i životinjama.

Ističu kako osim kućnih životinja, u poplavljenim mjestima pate i umiru ostale životinje koje tumaraju ili su, još gore, ostale zatvorene u stajama punima vode.

Prijatelji životinja kažu da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odlučio da te životinje koje se uspiju spasiti iz poplava moraju biti zaklane.

Udruge mole sve građane koji mogu pomoći prijevozom, privremenim zbrinjavanjem životinja ili volontiranjem da se jave preko prijavnice na www.prijatelji-zivotinja.hr

U apelu za spašavanje životinja koji su udruge i brojni članovi i volonteri koji su spremni pomoći uputili Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, navode kako s terena kod Gunje imaju informacije da postoje životinje kojima je potrebna pomoć te im se može pomoći. Tvrde kako su gorska služba spašavanja i ostali uključeni u spašavanja na ugroženom području spremni pomoći, no nemaju dozvolu obići kuće i spasiti životinje kojih ima dosta po tavanima i sličnim mjestima gdje su ih ostavili skrbnici.

Udruge mole Državnu upravu za zaštitu i spašavanje da apeliraju na sve nadležne da dozvole službama koje su uključene u spašavanje da krenu u spašavanje životinja kojima se treba i može pomoći.

Također, navode, kako imaju volontere koji su spremni doći na teren i uključiti se u spašavanje životinja koji su ostale u poplavljenim područjima, donijeti potrebnu hranu, deke, lijekove i sve ostalo što je potrebno.

Dodaju kako je problem na koji su naišli nedostatak informacija s terena od strane nadležnih službi koje im mogu javiti gdje je moguće doći, ostaviti namirnice i potrepštine te gdje se može fizički pomoći sa spašavanjem i zbrinjavanjem životinja.

Državnu upravu za zaštitu i spašavanje udruge mole da im se jave kako bi se kvalitetno s njima koordinirali i logistički osigurali potrebnu pomoć te ih mole da službe čim prije krenu u akciju spašavanja životinja.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙