FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ORaH: uravnotežena politika gospodarstva, okoliša i društvene pravde za razvoj Hrvatske

Autor: skal
VARAŽDIN, 3. svibnja 2014. (Hina) - Kandidatkinja Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) za Europski parlament Andrea Feldman danas je na predstavljanju programa stranke u Varaždinu istaknula da uravnotežena politika između gospodarstva, okoliša i društvene pravde može doprinijeti općem razvoju Hrvatske.

U Varaždinu, a nakon toga i u Ludbregu, program ORaH-a danas su predstavili kandidati Andrea Feldman i Dino Vidić.

Feldman je naglasila da program ORaH-a "Zeleni novi dogovor" ima nekoliko ključnih tema među kojima su zeleno gospodarstvo koje otvara nova radna mjesta, poljoprivreda, zaštita okoliša i ljudska prava, te da je to okosnica kojom u Europskom parlamentu žele predstaviti najbolje iz Hrvatske, a s druge strane u suradnji s partnerima iz Europe podići hrvatsko gospodarstvo na pretpostavkama održivog razvoja.

"Očuvanje okoliša je u Hrvatskoj velik problem, a u Varaždinu ključni. Varaždin i županija imaju mogućnost za brzi razvoj na ovim pretpostavkama. A upravo građani Varaždina žele da se pitanje bala, odnosno otpada riješi što brže", dodala je kandidatkinja ORaH-a.

O otpadu je govorio i Vidić istaknuvši da je termička obrada otpada najbolje rješenje za Varaždin.

"To je tehnologija koja nema nuspojave, a štetnih plinova ima manje od 0,2 posto. Trećina otpada je spremna za recikliranje. Statistika EU pokazuje da 10.000 tona otpada koji se reciklira zapošljava 250 ljudi. U Varaždinu je 130.000 tona otpada što znači 1.000 radnih mjesta godišnje", rekao je Vidić te dodao da je Varaždinska županija bogata vodom i da to treba zaštiti, a ne davati u koncesije na dugi period s malim rentama.

"Imate i velike zalihe šuma što znači da možete energetski biti potpuno neovisni kao npr. pokrajina Gradišće u Austriji. Varaždin ima dobru infrastrukturu za takvu energetsku neovisnost, za grijanje i proizvodnju električne energije iz biomase te organsku poljoprivredu u staklenicima za vlastite, ali i potrebe regije", dodao je Vidić.

Kandidati ORaH-a istaknuli su kako na izborima 25. svibnja očekuju prelazak praga i jedan mandat u Europskim parlamentu, ali da također žele potaknuti ljude da izađu na izbore.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙