FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petir: u EU parlamentu želim biti glas hrvatskog sela i seljaka

Autor: trub
OSIJEK, 29. travnja 2014. (Hina) - Potpredsjednica HSS-a i kandidatkinja te stranke na europskim izborima Marijana Petir poručila je u Osijeku kako u Europskom parlamentu namjerava biti glas hrvatskog sela i seljaka, koji sve teže živi.

"Danas niti jedan hrvatski europarlamentarac nije član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Parlamenta, a ja ću biti jer znam kako teško hrvatski seljak živi i želim mu pomoći. Bit ću glas hrvatskog sela i seljaka u EU Parlamentu zato što naš seljak proizvodi hranu, ali i čuva hrvatski prostor", kazala je Petir, a njenu poruku u priopćenju prenosi HSS-ova osječko-baranjska županijska organizacija.

Poljoprivredniku politiku istaknula je kao najdugovječniju i najskuplju u EU, koja skoro 40 posto proračuna izdvaja za seljaka. "I dok je EU svom seljaku majka, hrvatska Vlada je hrvatskom seljaku maćeha što pokazuje i posljednji rebalans proračuna kojim je opet hrvatski seljak ostao bez potpora", navela je Petir.

Vladu je nazvala kratkovidnom jer ne vidi da je seljak sačuvao vjeru, jezik, nošnju, identitet i kulturu hrvatskog naroda, a iznenađuje je, kaže, i da Hrvatska plaća članarinu EU, "a da zbog nesposobnosti ove Vlade ne povlačimo sredstva potrebna za opstanak sela i seljaka".

"Ministar poljoprivrede Jakovina napravio je toliko katastrofalan Program ruralnog razvoja da mu ga je Europska komisija vratila na doradu, a zbog toga smo za ovu godinu bespovratno izgubili novac potreban za poljoprivrednike, obrtnike, zadruge, općine i gradove", zaključuje Petir.

U priopćenju stoji i kako je Marijana Petir za svoju kandidaturu dobila potporu seljačkih vođa, pa su tako predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić i predsjednik Udruge Brazda Petar Pranjić pozvali sve poljoprivrednike da joj na predstojećim izborima daju glas.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙