FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 31. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović zaželio je u novogodišnjoj poslanici hrvatskim građanima uspjeh i izlazak iz krize u 2014. godini, naglasivši kako reforme ne mogu čekati. "Neka nam uspjeh bude moto 2014! Dignimo glavu, prihvatimo probleme i naše slabosti kao prolazne. Recimo sebi: mi to možemo! Možemo pobijediti krizu", poručio je Josipović građanima te im zaželio sreću, ljubav, sigurnost i zdravlje u 2014. Demokratske institucije vlasti, političke stranke, vladajuće i oporbene, nevladin sektor, prije svih, gospodarstvo, hoće i moraju nadjačati krizu, bijedu i siromaštvo, ističe predsjednik. "Reforme, utemeljene na racionalnim odlukama u financijskoj i gospodarskoj politici, privlačenju investicija, organizaciji državne vlasti, ali i reforme lokalne i regionalne samouprave, ne mogu čekati", naglašava i podsjeća pritom da uspješnog društva nema bez ljudskosti, morala i solidarnosti. "Ponavljam, jedni drugima moramo biti ljudi, ne vukovi. Obnovimo plemenitost i ljubav prema drugima", poručuje Josipović. Proteklu godinu predsjednik je ocijenio kao godinu uspjeha i nade, ali i razočaranja. No izražava uvjerenje da uloženi napor na reformama i prihvaćanju europskih vrijednosti nisu bili "tek maskenbal koji smo priredili Europi da nas primi u svoje okrilje".

ZAGREB

Europski uhidbeni nalog (EUN) Josipu Perkoviću mogao bi biti uručen već u jutarnjim satima Nove godine, kada na snagu stupaju zakonske izmjene po kojima će se EUN primjenjivati i na kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. "Očekujemo da zbog pritiska javnosti i medija policija neće čekati prvi radni dan, nego da će Perkoviću nalog uručiti već u srijedu", kazao je Hini Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo. Osim Perkovića, EUN će se od Nove godine aktivirati i za još 28 osoba za kojima su članice EU raspisale naloge. Mediji nagađaju da su među njima još dvojica bivših 'obavještajaca' Ivan Lasić i Zdravko Mustać te niz ubojica, krijumčara, razbojnika i drugih prijestupnika. Bivšeg čelnika jugoslavenske, a potom i hrvatske obavještajne službe Josipa Perkovića njemačko pravosuđe tereti da je sudjelovao u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića. Po propisanoj proceduri, nakon što EUN stupi na snagu, policija će Perkovića privesti županijskom državnom odvjetniku, koji će ga ispitati i upitati pristaje li na izručenje. Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću, no sudeći po ranijim Nobilovim izjavama, takav je rasplet teško očekivati. Izglednije je da Perković neće dobrovoljno pristati na predaju te da će županijski državni odvjetnik, najkasnije 48 sati nakon razgovora s Perkovićem, zahtjev za izručenjem proslijediti Županijskom sudu u Zagrebu.

VUKOVAR

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) rekao je danas kako je Vukovar unatoč pokušajima izazivanja krize vlasti i dalje stabilan, a većini u Gradskom vijeću na čelu s HDZ-om poručio je da imaju njegov prijedlog proračuna na stolu pa neka predlože amandmane. Bilo kakve najave o kaotičnom stanju koje navodno, prema tvrdnjama nekih političkih aktera, vlada u Vukovaru, nazvao bih najobičnijim blebetanjem i naklapanjima jer unatoč svemu što se u ovog gradu događalo ove godine, Vukovar i dalje ostaje stabilan i na ponos cijeloj Hrvatskoj, poručio je Sabo na posljednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare. Dotaknuvši se posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća na kojima nije usvojen proračun Grada za 2014. godinu već tromjesečni privremeni proračun, Sabo je kazao kako je to plod politike HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, koji zajedno s bivšim SDP-ovcema, nezavisnim zastupnikom Željkom Pinjuhom, čine većinu u Vijeću. Njima je cilj, rekao je, napraviti krizu vlasti i zaustaviti razvojne projekte u Gradu."To oni žele. HDZ je inače takva politčka opcija koja kada je god na vlasti stvara nerede", ocijenio je Sabo rekavši kako mu ne "pada na pamet" dogovarati se o proračunu s HDZ-om i HSP-om dr. Ante Starčevića jer, kako je kazao, "imaju njegov prijedlog proračuna na stolu pa neka predlože amandmane".

SPLIT

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Drago Lovrić najavio je da će se 2014. godine graditi prvi od pet planiranih obalnih ophodnih brodova te da je za nj iz proračuna osigurano 65 milijuna kuna. „Početkom godine završit će natječaj za izgradnju obalnih ophodnih brodova i predvidjeli smo u proračunu 65 milijuna kuna za obalni opohodni brod“, rekao je general Lovrić za današnjeg posjeta Obalnoj straži u Splitu. General Lovrić izrazio je želju da se taj novac iz proračuna potroši tako da jedno od hrvatskih brodogradilišta na natječaju dobije izgradnju tog broda. „Nama je u interesu da u sljedećih nekoliko godina izgradimo pet obalnih ophodnih brodova, što će pomoći hrvatskom gospodarstvu, ali i zaštiti hrvatskih interesa na Jadranu“, rekao je general Lovrić u izjavi novinarima. Odgovarajući na pitanja novinara, istaknuo je kako pripadnici Hrvatske vojske trenutačno sudjeluju u osam operacija i mirovnih misija diljem svijeta. "Moramo biti ponosni na njihov profesionalizam i oni trenutačno predstavljaju najbolje ambasadore Republike Hrvatske u svijetu“, rekao je general Lovrić.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će na njegov prijedlog Grad Zagreb od iduće godine besplatne udžbenike za srednju škole darovati svim obiteljima s troje i više djece. "Uvertira u besplatne udžbenike za srednju školu za sve, neka bude ova poruka da ćemo za iduću godinu osigurati sredstva u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport za 833 obitelji s troje i više djece", rekao je Bandić. Dodao je da ovo nije samo prilog demografskoj obnovi i populacijskoj mjeri već i zahvala onima koji se u ovo vrijeme odluče za troje i više djece. Gradonačelnik Bandić to je najavio u palači Dverce gdje je primio dvije obitelji s mnogo djece - romsku obitelj Zahirović koja sa 12-ero djece živi u naselju Sopnica Jelkovec, u stanu dobivenom na korištenje od Grada te obitelj hrvatskog vojnog invalida Ivice Vrdoljaka, koja ima 11-ero djece. "Danas smo ovdje primili dvije najuzornije obitelji, istinski ponos ovoga grada. Moj je prijedlog da im kažemo hvala i uputimo poruku svima onima u Zagrebu s troje i više djece da ćemo im omogućiti besplatne udžbenike za srednju školu, a grad Zagreb već osigurava besplatne udžbenike za osnovnu školu", izjavio je Bandić.

OSIJEK

Osječanin Duško Rudež, kojega sumještani od milja zovu "čovjek - tuljan" danas se na Silvestrovo 28. put okupao u rijeci Dravi u Zimskoj luci i tako ispratio Staru godinu. Tu tradiciju 69-godišnji Duško Rudež nije prekidao ni ratnih godina. Njegovo kupanje u hladnoj Dravi na Silvestrovo postalo je simbolom grada Osijeka, rekao je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, koji mu je čestitao na hrabrosti i uručio pehar. Prvi put točno u podne uz "čovjeka - tuljana" skočio je i 14-godišnji Jurica Kondža, koji je rekao da će to biti i njegova tradicija. Duško Rudež nakon izlaska iz vode zaželio je sretnu novu godinu mnogim okupljenim građanima i "svim ljudima dobre volje i čista srca".

FUŽINE

Fužinarci i njihovi gosti danas su, 14. godinu za redom, na Silvestrovo staru godinu ispratili točno u podne uz veselje, glazbu, kobasice, kuhano vino i vatromet. U Turističkoj zajednici Fužine procjenjuju da je na podnevnom dočeku Nove, u središtu Fužina bilo 10.000 ljudi. Dolazak gostiju svake se godine, među ostalim, organizira vlakom iz Rijeke, a za goste se priređuje bogata gastronomska ponuda, među ostalim po 5000 komada kobasica i litara kuhanog vina. Zadnje podne u 2013. godini na 365 metara u Kastvu, naziv je glazbenog programa i humanitarne manifestacije koja se po prvi puta događa danas u tome gradiću iznad Opatije. Donacije se prikupljaju bonovima kojima se na nekoliko štandova može kušati ponuda kastavskih ugostitelja, a pripremljeno je i 50 litara kuhanog vina. Prikupljeni novac bit će doniran riječkom Centru za autizam. Doček nove ili ispraćaj stare godine u podne ove godine na Kvarneru je, osim u Fužinama i Kastvu, organiziran u još nekoliko gradova.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙