FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV; Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 31. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Preplaćeni političari, rastrošna država, uvođenje ćirilice u Vukovar, tek su neki od tema i događaja zbog kojih su građani ove godine pisali Hrvatskom saboru. Pisali su mu i zbog sasvim osobnih problema, tražili pomoć pri zapošljavanju, tužili se na grafite, preglasnu glazbu iz kafića, nudili rješenja za gospodarske probleme. Građani pozorno prate sve što se događa u društvu, posebno u politici i oko političara. I dok se u političkim preferencijama razilaze, u jednom su suglasni - političari previše zarađuju, a država previše troši. Nedopustivo je, piše jedan građanin, da dužnosnici, počev od općinskih načelnika i župana do premijera i predsjednika države imaju tako visoke plaće dok većina građana teško živi. Drugi se pita mora li država potrošiti 40 milijuna kuna za nabavku pametnih telefona dok narod gladuje. Građani se 'ljute' i na banke, medije i novinare. Za prve tvrde su ih opljačkali, druge prozivaju za neobjektivnost u izvještavanju o referendumu o braku, podcjenjivački odnos spram hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Referendum o ustavnoj definiciji braka izazvao je podosta reakcija, a neke građane potaknuo da izvide kakve su prilike po tom pitanju u svijetu. Podijeljenost javnosti oko uvođenja zdravstvenog odgoja vidi se i u dopisima. U jednom, očito isprovociranom gostovanjem američke komunikologinje Judith Reisman u Saboru, traži se donošenje akta koji bi propisao tko (ne)može govoriti i predavati u Saboru, u drugom se "ženom Hrabrost" naziva novinarku čija je emisija 'Pedofilija kao temelj zdravstvenog odgoja" izazvala buru reakcija, pa i zabranu, na javnoj televiziji. Očekivano, reakcije je potaknulo i postavljanje ploča na latinici i ćirilici na državne ustanove u Vukovaru. I dok se velik dio javnosti tome protivio, pojedinci su to vidjeli kao priliku za unapređenje međuetničkih odnosa. Ni Šimunićev ustaški poklič "Za dom spremni" nije prošao bez odjeka, baš kao ni privođenje Dinamovog izvršnog direktora Zdravka Mamića zbog 'govora mržnje'. Jedan građanin u Mamićevu istupu ne vidi ništa sporno, dapače, nudi mu novčanu i moralnu potporu, a osuđuje postupanje policije i Državnog odvjetništva.

ZAGREB - Uz tradicionalni središnji doček Nove godine na Trgu bana Jelačića, grad Zagreb je pripremio i besplatne dočeke na Zrinjevcu i u Tomićevoj ulici, podno uspinjače. U novogodišnjem programu na pozornici Trga bana Jelačića u 21 sat nastupit će Petorica mladih i Iva Ajduković, a u 22 sata Hladno pivo. Nakon ponoćnog vatrometa i čestitki, građane će ponovno zabavljati Iva Ajduković i Petorica mladih. Na ispraćaju 2013. i dočeku 2014. godine na Trgu bana Jelačića bit će i gradonačelnik Milan Bandić, koji će sa sugrađanima, uz vatromet i bogat zabavni program, odbrojavati posljednje minute ove godine. Zagrebačka adventska kuća na Jelačićevu Trgu radit će do 3 sata. U sklopu Fuliranja u Tomićevoj ulici svirat će Soulfingersi, na Zrinjevcu će Zagrepčanke i Zagrepčane te njihove goste zabavljati ZOCiONI te Tena & Drama Bend, a DJ program će trajati do jutarnjih sati.

SPLIT/DUBROVNIK/RIJEKA/VARAŽDIN/OSIJEK - Doček Nove 2014. godine organiziran je na trgovima mnogih hrvatskih gradova, uz pjesmu, ples i šampanjac - u Varaždinu će se trčati ponoćna utrka, u Dubrovniku i Osijeku u ponoć će se zaplesati valcer, posebnost splitskog je 'morski videozid' na Rivi, a Riječani tradicionalno slave na Korzu.

- Splićani će uz glazbeni program moći uživati i u videozidu od morske vode, na kojem će se projicirati događaji s Rive. „Posebne će pumpe ispumpavanjem morske vode između Matejuške i Rive načiniti vodeno platno kao slap širok oko pet metara i visok oko tri metra na kojem će se projicirati događaji s Rive“, rekao je direktor splitske Turističke zajednice Vedran Matošić. Na Rivi će nastupiti Zlatan Stipišić Gibonni te Dino Dvornik Tribute Band i glazbena skupina Mjesni odbor. U ponoć će s pozornice novogodišnju čestitku Splićanima i njihovim gostima uputiti gradonačelnik Ivo Baladasar.

- Na dubrovačkom Stradunu danas, na Silvestrovo, točno u podne organiziran je dječji doček Nove godine s grupama "Colonia" i "Ad Libidum", uz glumca Edija Jerteca i Plesni studio Lazarete. Najmlađe će uveseljavati Djed Mraz, mrazice i vilenjaci, a za njih je pripremljena i bogata novogodišnja lutrija. Novogodišnji spektakl na Stradunu večeras počinje nastupom Teške industrije, a slijedi "Colonia". Nakon ponoćnog valcera, čestitke gradonačelnika Andre Vlahušića i zdravice šampanjcem, nastupit će grupa Da Riva i Markos. Turistička zajednica Dubrovnika očekuje oko 4000 gostiju, a za novogodišnje blagdane otvoreno je 15 hotela.

- Središnji organizirani doček Nove godine u Rijeci je na Korzu, gdje će nastupiti Quasarr, Massimo i Majke. Riječki bend Quasarr nastup počinje oko 22 sata. Massimo će na pozornicu izaći oko 23 sata i svojim će nastupom uvesti Riječane i njihove goste u Novu godinu uz tradicionalnu čestitku gradonačelnika Vojka Obersnela. Pola sata poslije ponoći očekuje se nastup Majki i Gorana Barea.

- Varaždin Novu 2014. dočekuje programom na glavnome gradskom Trgu kralja Tomislava. Prvi put Varaždin ima i dječji doček Nove godine, danas od 16,30 sati do 18 sati u podrumu Gradske tržnice, gdje će biti organiziran dječji disko. Program na varaždinskom Trgu kralja Tomislava (Korzu) počinje u 20 sati. U organizaciji Grada Varaždina i Atletskog kluba Sloboda točno starta tradicionalna novogodišnja utrka. Za 36. novogodišnju utrku dosad se prijavilo oko 200 trkača i trkačica.

- Grad Osijek i Osječko-baranjska županija zajedno organiziraju doček Nove godine na Trgu Ante Starčevića, a grad Osijek organizira doček i u kinu Europi "Party za mlade" te doček za umirovljenike u Šećeranskome domu. U programu na Trgu Ante Starčevića nastupaju osječki sastavi Lavine i Passage band, Red Roosters i tamburaški sastav Sitan vez. Nakon ponoći Osječanima će sretnu Novu 2014. čestitati gradonačelnik Ivica Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, nakon čega slijede vatromet i novogodišnji valcer.

OPATIJA - Tijekom blagdana u Opatiji je otvoren 21 hotel, u kojemu će novu 2014. godinu dočekati između 3500 i 4000 gostiju, doznaje se danas u opatijskoj Turističkoj zajednici. Turistima je na raspolaganju 2150 soba, a svaki od otvorenih hotela organizira doček Nove godine. Opatijska gradska uprava organizirala je i doček na otvorenom, pa će na opatijskoj Ljetnoj pozornici u novogodišnjoj noći nastupiti "Koktelsi" i klapa "Nevera", a za sve goste 1. siječnja bit će priređena novogodišnja zdravica. Prvoga siječnja opatijski gosti se, već tradicionalno, točno u podne okupljaju na terasi hotela "Kvarner" gdje im opatijski gradonačenik i najbliži suradnici na sedam jezika požele sreću i pozovu ih da se vrate u Opatiju. Po podacima iz Turističke zajednice, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, od 22. prosinca do 3. siječnja, u Opatiji se očekuje ukupno oko 8000 turista i 27.000 noćenja.

RIJEKA - Dvanaest hrvatskih pomoraca koji plove na tankeru Tiger, talijanske kompanije Cryo Gas Med, prisilno zaustavljenom u Istanbulu, opskrbljeni su hranom, vodom i gorivom. Na brodu će ostati do rješavanja formalnosti na sudu koji će odrediti čuvara broda, kako bi ostali pomorci mogli krenuti kućama, izjavio je danas za Hinu glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro. Hrvatski pomorci te još četiri pomorca iz Ukrajine koji su u međuvremenu otišli s broda, sredinom prosinca ostali su na arestiranom talijanskom tankeru bez hrane, vode i goriva, a nisu bili dobili ni plaće za posljednja četiri mjeseca. Brod je u Turskoj usidren od listopada, a arestiran je zbog dugovanja.

SPLIT - Trinaestogodišnji dječak s područja Sinja zadržan je na liječenju u splitskoj bolnici nakon što je teško ozlijeđen u pucanju pirotehničke naprave 'tondin', doznaje se danas u splitskoj policiji. Dječak je stradao jučer kada je ispred obiteljske kuće koristio improviziranu pirotehničku napravu tondin, koja mu je, prilikom ispaljivanja teško ozlijedila nogu. Zbog težine ozljeda je zadržan na Dječjem odjelu KBC Split. To je već treće dijete koje je u posljednjih nekoliko dana ozlijeđeno zbog pirotehnike, pa policija ponovno apelira da se pirotehnička sredstva upotrebljavaju s krajnjim oprezom i daleko od djece i maloljetnika.

ZADAR - Zadarska policija uhitila je 67-godišnjeg muškarca osumnjičenog da je zatočio 53-godišnju ženu i uz prijetnje, iznuđivao novac. Istragom je utvrđeno da je osumnjiči 67-godišnji Zadranin proteklog vikenda svoju žrtvu, 53-godišnju ženu, zatočio u stanu u Zadru te joj prijetio, oduzeo ključeve automobila i mobitel tražeći od nje ispravu o priznanju nepostojećeg duga od nekoliko tisuća kuna. Šezdesetdedmogodišnjak je uhićen jučer popodne i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog sumnje u protupravnog oduzimanja slobode i iznudu.

NOVA GRADIŠKA - U izgorjelom dvorišnom stambenom objektu u mjestu Podvrško, kod Nove Gradiške, jutros je pronađen mrtav stariji muškarac, izvijestila je brodsko-posavska policija. Dojavu o požaru policija je zaprimila oko 6 sati. Na intervenciju su izašli policijski službenici i djelatnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cernik koji su ugasili požar. "Pregledom opožarenog stambenog objekta pronađeno je mrtvo tijelo muške osobe. Prema trenutnim saznanjima u opožarenom objektu stanovao je 86-godišnji muškarac", rekao je Antun Jakobović, glasnogovornik Policijske uprave brodsko-posavske. Policija zajedno s inspektorom zaštite od požara nastavlja istragu o okolnostima i uzroku nastanka požara i smrti muškarca.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙